Нинова: Според ДАНС проблемът с колекторските фирми е заплаха за националната сигурност

12 Май 2022 | 23:07
0 коментара
Политика
Нинова: Според ДАНС проблемът с колекторските фирми е заплаха за националната сигурност

Парламентът обсъжда на първо четене законопроект за събиране на вземания по потребителски договори, внесен от Министерския съвет. Целта му е да се въведат строги и ясни правила за дейността на дружествата за събиране на вземания, предаде БТА.

 

Предвижда се и създаване на регистър на колекторските фирми, въвеждат се изисквания към дружествата за минимален внесен паричен капитал, не по-малко от 500 хил. лв., както и в ръководството им да няма осъждани лица или такива с висящи наказателни производства.

 

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова посочи, че за пръв път се урежда статутът на фирмите, които могат да събират вземания. Уреждаме правата на потребителите, които досега бяха абсолютно беззащитни срещу това своеволие, допълни тя.

 

Нинова коментира, че ако законопроектът бъде приет и на второ четене, българските граждани няма да дължат повече от това, което са взели като кредит, освен законната лихва, и никой няма да има право да им слага такси, комисионни. Тя отбеляза, че законът предвижда и тежки санкции за нарушителите.

 

За първи път се намери мнозинство, което има куража да се изправи слещу 4 млрд. лева, заяви Корнелия Нинова. Разбирам, че смятате, че този законопроект не е съвършен, очаквам между първо и второ четене да се направят подобрения, посочи тя.  Нинова призова депутатите от опозицията да преосмислят позицията си и да подкрепят законопроекта, да прочетат в секретното деловодство на Народното събрание секретния доклад на ДАНС за колекторските фирми. В този доклад проблемът с колекторските фирми е описан като заплаха за националната сигурност, посочи тя.

 

Вие не се изправяте срещу никакви 4 млрд., репликира я Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС). Този законопроект е една пълна лъжа, защитавате една много малка част от задълженията, които се прехвърлят, коментира тя. Извън обхвата сте оставили банковите, ипотечните, потребителските, бързите кредити, което оформя над 80 процента от задълженията, които се препродават от колекторските фирми, допълни Каназирева. Къде е директивата, която е приета и трябва да уреди тези отношения, попита тя.

 

Преди да дискутираме един закон, поне да го бяхте прочели, отговори Нинова. Тя посочи, че основното, което законът урежда, са потребителските и бързите кредити. Директивата, която се отнася до банките ще бъде транспонирана и това зависи от вас, допълни тя. Прочетете доклада в секретно деловодство. Ако не вярвате на мен, повярвайте на българските служби, те са описали кой колко краде, изнудвайки българският народ по села и паланки, допълни Нинова.

Ива Митева ("Има такъв народ") посочи, че ще подкрепят законопроекта, но с няколко условия. За съжаление, предметът на този закон не е ясен, коментира тя. По думите й съществува спор и сред юристите дали законът включва бързите кредити. Да, те се включват, но до този извод трябва да се стигне след тълкуване, допълни тя. Митева поиска директивата да бъде въведена в този закон и да се гласува 28 дни срок между първо и второ четене, като в това време да има работна група по текстовете.  

 

Цончо Ганев ("Възраждане") коментира, че този закон е изключително важен, но в тази си форма, в която е предложен, той е скандален и не върши работа.

 

"Години наред хиляди български граждани са подлагани на натиск, на рекет, на изнудване, без държавата да може адекватно да предложи регулация на взаимоотношенията между кредиторите и потребителите", реплекира вицепремиерът 

Казвам изстрадан, защото в продължение на може би около 3-4 месеца работим по този законопроект. Проведохме много обсъждания – обществени, с потребителски организации, с колеги депутати. Всички разбирате колко е необходим този законопроект. Години наред хиляди български граждани са подлагани на натиск, на рекет, на изнудване, без държавата да може адекватно да предложи регулация на взаимоотношенията между кредиторите и потребителите", посочи Нинова.

"За пръв път се урежда тази материя със законопроект и аз разбирам, че той не е съвършен по мнението на част от депутатите, но искам да благодаря и да поздравя колегите от партиите в правителството и от управляващото мнозинство, че въпреки някои забележки, подкрепиха в комисиите на първо четене законопроекта. Ваша воля е, разбира се, между първо и второ, очакваме да се направят предложения за подобрения, но за пръв път се намери мнозинство, поне до тук - в комисиите, което има смелостта и куража да се изправи срещу 4 млрд. лв. Хората, които оперират на този пазар, не са за подценяване. Неслучайно години наред този законопроект не може да пробие в нито един парламент”, допълни тя.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP