Нинова с подарък от Радев за рождения си ден - получава третия мандат

16 Януари 2023 | 08:59
0 коментара
Политика
Нинова с подарък от Радев за рождения си ден - получава третия мандат

Президентът Румен Радев връчва третия мандат на ПГ на "БСП за България".

В понеделник, на 16 януари,- рождения ден на Нинова, в 10.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на председателя на парламентарната група на "БСП за България".


Това е последната възможност по Конституция, след като първите два опита за съставяне на правителство се провалиха.


ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" не успяха да съберат подкрепа в Народното събрание.

 

Сега големите въпроси са два - кой би участвал в правителство под шапката на Столетницата и каква конфигурация ще предложи Корнелия Нинова.

 

На 8 януари лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: "Ако третият мандатът дойде при БСП, първо ще поканя на среща лидерите на партиите в НС. Трябва да се разберем - искаме ли наистина правителство или да ходим на избори. Ако лидерите декларират готовност за разговори, втората стъпка е да се свикат екипите за програма на управление, да се поставят задачи и срокове".

 

И продължи като начерта стъпките на БСП: "Първо ще свикаме Национален съвет, той ще определи с кого да преговаряме и какви са приоритетите. Съставът на кабинета ще зависи от разговорите с другите парии. Не искаме да поставяме условия, които да обрекат разговорите.

 Важното е правителството да има програма и да има мнозинство, което да упражнява контрол върху него в парламента", подчерта тя.

"Идеалният вариант е да има 121 депутати, които да работят за Шенген, за образованието, науката, за културата, здравеопазването, продължаването на социалната политика, защото цените от 1 януари продължават да скачат. Обедняването продължава, грижа за доходите на хората, за младите за децата. Това са приоритетите. Не ги персонифицирам", каза още Нинова.

Лидерът на Левицата добави, че хоризонтът на работа на евентуалното правителство ще зависи от преговорите, като "някои колеги смятат, че то трябва да е до местните избори".

Според нея, получаването на мандата няма да е нито признание, нито наказание, а провалът на мандата няма да доведе до трусове в партията.

"Не само БСП, но и други партии не успяват да съставят кабинет. Това няма да е изключение. Ако третият мандата е при БСП, ние имаме предимство, че запазихме добър тон с всички партии, въпреки различията. Това ни дава възможност да говорим с всички и да вземем разумно решение. Ако не го вземем, ще излезем пред хората и ще обявим това са различията, не става, отиваме на избори", каза тя.

"За никой в партията няма да е приятно да отиваме на избори. Хората са изморени, ще има по-ниска избирателна активност. Вътрешнопартийно не виждам това да доведе до сътресения", подчерта Нинова.

Някои от парламентарно представените партии вече разкриха дали биха водили разговори с БСП за кабинет. В неделя сутрин по темата се изказа Калина Константинова от ПП, още преди да знае къде ще отиде третият мандат:

„Ще се отзовем на покана за разговори за третия мандат. С БСП сме изчиствали много казуси, така че можем да постигнем консенсус. Ще поставим Изборния кодекс като една от основните теми”, заяви депутатката от ПП.

Темата с мандатите бе коментирана в неделния ден и от Делян Добрев от ГЕРБ. Депутатът бе скептичен, че Столетницата ще се справи със сложната задача за конструиране на правителство в рамките на този парламент и призна, че се надява все пак президентът да даде шанс на ДБ:

"Надявам се да се случи така (ДБ да получи мандата). Има три варианта. Президентът да го даде на БСП, Български възход или ДБ. Ако го даде на БСП, това означава, че президентът ни праща на избори.

Президентът не бива да дава мандата на БСП. Там шансът за правителство е нула, подерта Добрев.

Все пак обаче ГЕРБ са готови да отидат на среща с представители на БСП. Именно това анонсира в събота лидерът на партията Бойко Борисов.

По думите му партията има решение да не се коалира с левицата, но пък ще върнат жеста на БСП, защото Нинова се е явила на консултациите, проведени от проф. Николай Габровски в опит да реализира първия мандат:

"Анализирайки последните изказвания на Илияна Йотова, че мандатът трябва да се даде на формация, която да продължи политиката на служебното правителство, най-вероятно няма ДБ да има главна роля. Може би БСП, защото в служебното правителство в предишното беше Янаки Стоилов, сега е Зарков, Лечева, Явор Гечев, това са все висши кадри на БСП“, обясни Борисов.

„БСП няма как да подкрепим, но уважаваме политики, които водят. Те се явиха на разговори с излъчените от нас кандидати за кабинет, затова и ние ще отидем“, обеща той.

Най-вероятно на поканата за разговори ще откликнат и от партията на Стефан Янев. Самият той през изминалата седмица призна, че иска "Български възход" да бъде запомнена като най-диалогичната партия в 48-то НС и ще разговаря с абсолютно всички политически формации.

 

От "Български възход" настояват за коалиционно споразумение с ясно разписани отговорности и механизми за взимане на решения.

"Пожелаваме успех на БСП в нелеката задача за съставяне на правителство в настоящата политическа ситуация. Ние, от политическа партия „Български възход“, сме последователни в действията си и ще направим каквото зависи от нас, за да има редовен кабинет, защото това е национално отговорното поведение. Ако бъдем поканени на разговори, ще участваме конструктивно и ще подкрепим усилията за постигане на съгласие. Позицията ни за необходимост от коалиционно споразумение, с ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения, остава непроменена", се казва в позицията на "Български възход", цитирана от БНТ.

След официалното решение мандатът да отиде в ръцете на БСП обаче от формацията все още не са направили своя коментар.

Очаква се и отговор от ДПС и "Възраждане".

 

Ако БСП не съумее да състави правителство и върне  неизпълнен третия мандат, означава, че парламентът ще бъде разпуснат, а Радев ще трябва да насрочи дата за поредните за страната ни избори.Епицентър.бг/снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP