Нинова с извънредни разкрития за корупция в служебните кабинети на Радев (ВИДЕО)

30 Януари 2024 | 20:54
0 коментара
Политика
София
Нинова с извънредни разкрития за корупция в служебните кабинети на Радев (ВИДЕО)

Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде пресконференция, на която оповести извънредни разкрития за корупция в служебните кабинети на Радев. Първият сигнал, който от БСП са внесли, е от декември 2022 година, а последната жалба - от януари тази година.


Сезирани са бившият главен прокурор Иван Гешев (докато е бил главен прокурор), сегашният главен прокурор Борислав Сарафов, Софийската градска прокуратура, Софийска апелативна прокуратура.

Сигнализирали са за предполагаеми корупционни практики в четири министерства на служебните кабинети - министерство на правосъдието, министерство на електронното управление, министерство на социалната политика, министерство на икономиката и индустрията. Сигнализирани са и за предполагаеми нарушения на двама областни управители по времето на служебните кабинети - на София и Хасково.

"Съмненията са за далавери с имоти, злоупотреби с обществени поръчки, продажба на държавни имоти на частни лица на ниски нива, закупувани от държавата на високи цени", заявява тя. Сезиран е и Инспекторатът към ВСС за това, че по техни сигнали прокуратурата не е реагирала в установения срок.

 

Борисов се е скатал, а той пръв заговори за "пътя на Копринката", заяви лидерът на БСП.

"Вчера президентът призова всички, които имат сигнали, да ги подадат и да носят отговорност - направили сме това още преди година. Интересен факт е, че Борисов, който пръв спомена за "пътя на Копринката", в момента се скри и дума не обелва", подчерта Нинова.

 

Социалистите дават всички сигнали до прокуратурата и инспектората на Висшия съдебен съвет и питания от трибуната на парламента за злоупотреби по време на управлението на служебните кабинети на президента Румен Радев.

 

"За нас борбата с корупцията е приоритет, независимо кой управлява и до коя институция се отнася. Внасяли сме сигнали по време на управлението на Борисов за корупция, внасяли сме сигнали и по време на правителството на Петков, в което участвахме. По същия начин сме сигнализирали за нарушения от служебните кабинети на президента Румен Радев", обобщи Корнелия Нинова.

 

Има една партия, която независимо кой управлява, има смелостта да каже - хора крадете", каза още Нинова.

 

Не е редно президент, докато е действащ президент да прави партия. Ако иска да прави партия - да напусне президенството. Другото е да се криеш зад вратата на президентството, припомни Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че в БСП не се страхуват от "поредния проект на президента Радев". И припомни, че е инженерствал и при създаването на "Продължаваме промяната". Според Нинова държавният глава подготвя своя партия - видно особено след вчерашните му думи. Това е поредният му грешен ход и не е редно президент, докато е действащ, да прави партия, допълни лидерът на БСП.

 

"Ние преживяхме вече няколко негови партии и сме тук, в парламента. Не изпитваме страх от поредната партия", повтори лидерът на БСП.БТА

 

 

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP