Нинова: Радев да не ходи на клетвата на новите конституционни съдии

22 Януари 2024 | 09:17
0 коментара
Политика
България
Нинова: Радев да не ходи на клетвата на новите конституционни съдии

Президентът Радев да не ходи на клетвата на новите конституционни съдии, призова лидерът на БСП Корнелия Нинова, която остро разкритикува поведението на ПП-ДБ при избора на кандидатите в пленарната аала.

По този начин ще се върне процедурата и ще се пристъпи отново към избор на членове на Конституционния съд, убедена е Нинова.

 

Припомняме, през 2012 г. Плевнелиев на практика не допусна избраната за съдия в Конституционния съд (КС) Венета Марковска да положи клетва, като напусна церемонията. Плевнелиев чу клетвите на трима новоизбрани членове на КС и когато дойде ред на Марковска, излезе демонстративно от залата. Мотивите му бяха, че срещу зам.-председателката на Върховния административен съд се води разследване за пране на пари, търговия с влияние и подкуп.

 

В случая с Атанасова обаче срещу нея няма такива критики, нито обществен натиск, нейната биграфия е безупречна, и въпреки политическите атаки срещу кандидатурата й, повторението на варианта "Марковска" е  малко вероятно.

Въпросът възможно ли е да се повтори сценарият с Марковска беше усилен и след като секретарят по сигурност и отбрана на президента Румен Радев - Димитър Стоянов, припомни преди седмица случая и обяви, че най-вероятно ще се води разговор в институцията как да постъпи държавният глава, когато процедурата стигне до него. Стоянов не даде еднозначен отговор за бъдещите действия на президента.
Макар формално президентът да може да блокира избора, едва ли ще го направи, заради две основни причини.

 

Първата е, че зад кандидатурите на Атанасова и Белазелков стои подкрепата на лидерите от управляващото мнозинство и

втората - за нито един от двамата няма сериозен обществен натиск за недопускането им до тези постове. Затова повторението на варианта "Марковска" е малко вероятно.

Припомняме още, че преди клетвата Марковска беше многократно призовавана да се оттегли заради сигнали във връзка с нейната професионална репутация и остра реакция от страна на Европейската комисия. Такъв апел имаше и от страна на тогавашния премиер Бойко Борисов, въпреки че именно и с гласове на ГЕРБ Марковска беше избрана за конституционен съдия.

 

Ако на новите съдии бъде попречено по някакъв начин да се закълнат, то единственото решение след това би било някой от двамата (или и двамата) да се откажат от постовете си, защото при веднъж направен избор от Народното събрание няма хипотеза, в която то да оттегли решението си. Друг вариант е да се насрочи дата за нова клетва, на която да бъде направен нов опит избраните съдии да встъпят в длъжност.

 

Нинова изтъкна, че ГЕРБ-СДС не са защитили по никакъв начин Десислава Атанасова от атаките в дебатите в парламентарната зала. Тя нарече поведението на ПП-ДБ не компромис, а предателство към техните избиратели.

 

Нинова отказа да отговори как ще стане председател за трети мандат, след като уставът казва, че няма право след два мандата. Разви тезата, че тя няма два пълни мандата и изтъкна: който не е съгласен - да се яви на преки избори.

 

Тя призна, че по време на пленума в събота Румен Овчаров е заявил: "подкрепям Нинова, защото изчисти  партията от корпоративни интеренси, но е време да си ходи". 

Овчаров обаче има само един глас - вметна Нинова.Епицентър.бг

 

Очаквайте подробности!

Добавете Вашия коментар

TOP