Нинова пред Радев: Това правителство е вредно за държавата, агонията може да се прекрати само с избори

12 Март 2024 | 12:24
0 коментара
Политика
София
Нинова пред Радев: Това правителство е вредно за държавата, агонията може да се прекрати само с избори

Втори ден президентът Румен Радев провежда консултации с парламентарно представените партии преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

В 11.30 ч. при държавния глава отидоха представители на "БСП за България". Сред тях бяха лидерът на партията Корнелия Нинова, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров и Георги Свиленски.

​"Нашата позиция е ясна и категорична от първия ден на съставяне на това правителство. Това правителство и това мнозинство са вредни за държавата. Агонията, в която вкараха държавата, може да се прекрати само с предсрочни избори", заяви Нинова.

"Това правителство предаде очакванията на стотици хиляди хора за промяна на досещания модел на управление. Вместо да се борят с мафията, изпраха мафията и задкулисието и ги узакониха. Корупцията вече се записва в законите, приоритетите на правителството не са изпълнени, Шенген по въздух и вода е унизително за България", категорична бе Нинова.

"Еврозоната от 1 януари 2025 г. също се отдалечава като възможност, ПВУ не е ревизиран, крие риск за енергийната стабилност, инфлацията не е намалена, това са техни приоритети", добави лидерът на БСП.

"Техните приоритети не са придвижени. Девет месеца посветиха единствено за разпределяне на постове. За сметка на това големите приоритети на държавата са на заден план", каза Нинова. "Пренесоха властта в парламента, но убиха парламентаризма. Качеството на законите е под всякаква критика, това е гаранция за несигурност и нестабилност", подчерта още тя.

"Ако това продължи още 9 месеца, това означава още по-голяма несигурност и нестабилност. За нас това е неприемливо, предсрочни избори са изход от тази ситуация и не виждаме възможност в това Народно събрание да бъде решена някаква друга конфигурация. Или поне заявявам, че ние няма да участваме в такива", категорична бе Нинова.

Консултации на президента Радев с БСП за България

По-рано на консултации при президента бяха от ПГ на „Възраждане“, а следобед такива предстоят с представители на ПГ на „Има такъв народ“.

В понеделник държавният глава проведе разговори с ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната - Демократична България" и с ДПС.

Все още не е ясно дали ще има правителство. В търсене на решение за ротацията от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водиха преговори, които продължиха два дни. Пред президента и двете партии заявиха, че разговорите са конструктивни, но пълно споразумение все още не е постигнато.

Източник: БГНЕС 

Добавете Вашия коментар

TOP