Нинова: Парламентът е работил дори по време на войни

28 Март 2020 | 08:45
0 коментара
Политика

"Затварянето на парламента е отмяна на парламентарната република. Това означава безконтролна власт на правителството, замитане на следи и безконтролно харчене на пари. Парламентът е работил дори по време на войни", подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Плюс - минус" по Нова телевизия.

Тя подчерта, че от левицата са започнали още от днес срещи с различни браншови организации, за да видят къде какви проблеми има. Ще изготвим пакет законопроекти, ще свикаме парламента, когато имаме сериозен пакет от предложения - ние сме сериозни, не политиканстваме, подчерта Нинова.

 

"Затварянето на парламента е отмяна на парламентарната република. Това означава безконтролна власт на изпълнителната власт, на правителството, замитане според нас на следи, безконтролно харчене на пари, т.е. залог за корупция, за злоупотреби. Това е едната страна на нашата позиция. Втората е, че дори в момента, даже още повече, че сме в извънредно положение, трябва да работим, защото се налагат спешни промени в закони и то, които касаят ежедневни сега проблеми", каза лидерът на БСП.

Тя коментира даването на 500 млн. лв. за Банката за развитие, други 500 млн. за МВР и хората на първа линия, но без актуализация на бюджета.

 

"Продължаващо преразпределение на средставта от европейски програми, насочване към други разходни части в бюджета, без актуализация и без дебат в парламента, за да знаем кое къде отива, за да знаем какви са приоритетите в този момент, къде да се насочат средствата. Нищо от това не се случва там, където му е мястото - в българския парламент. Става въпрос за парламентарна република и за Конституция. Премиерът Борисов 10 години гази тези принципи, че тези въпроси трябва да се решават в парламента, а не с постановление на Министерски съвет. Ние сме разумни хора и бихме подкрепили например 500-те млн. за лекари, полицаи, за хора от армията, но не така", каза Нинова.

На припомнянето на водещата, че миналата година левицата три месеца отсъства от Народното събрание, Нинова заяви: "Ако нашето отсъствие би затворило парламента да не работи, никога не бихме го напавили. Опозицията има това средство да напуска, да се връща. Правили са го и други политически сили, но това не спря работата на парламента".

 

Ще внесем жалба в Конституционния съд по текстовете за проследяване на клетките на телефоните без съдебно решение, подчерта Нинова.

 

"По закона, който приехме ще внесем в Конституционния съд жалба срещу текст за проследяване на клетките на телефоните без съдебно решение. Това нарушава Конституцията. В момента пишем мотивите и ще обжалваме в Конституционния съд този текст", каза Нинова.

Лидерът на БСП отчете, че въвеждането на извънредното положение е било задължително, обективно решение, знак на разум и отговорност. "Досега смятаме така. Трябваше да въведем извънредното положение. Даже наложихме това ограничение за един месец, както и ограничението за Конституцията", допълни лидерът на БСП.

По думите й оттам нататък е настъпил хаос, взели са се неразумни решения, взаимноизключващи се, включително предложени от ГЕРБ. "Ние решихме, че не можем да бъдем част от това. Ето вече някои от тези решения дават отрицателен ефект", допълни Нинова.

 

Държавният резерв е точно за това - да има стоки, когато са необходими, изтъква председателят на БСП. За да няма спекула, се интервенира на пазара със стоки от държавния резерв, затова искахме текст срещу спекулата. Продължавам да смятам, че стоки от резерва трябваше да бъдат освободени, а после - когато дойдат доставките, да се запълни отново, твърди Нинова.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP