Нинова: Няма да преговаряме с ГЕРБ, няма да подкрепим кабинет с мандат на ГЕРБ, ДПС или "Възраждане"

08 Октомври 2022 | 21:27
1 коментара
Политика
Нинова: Няма да преговаряме с ГЕРБ, няма да подкрепим кабинет с мандат на ГЕРБ, ДПС или Възраждане

Няма да ходим на преговори с ГЕРБ, няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или "Възраждане", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Няма да ходим на разговори с контактна група, предложена от ГЕРБ, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, добави тя.

 

"Отговорността за съставяне на правителство е на ГЕРБ и партиите, които свалиха нашето правителство. Сега те са наред да управляват България", каза тя, след като обясни, че левицата няма да отиде на разговори с контактната група, предложена от ГЕРБ.

 

"Избрахме преговорен екип за другите мандати, когато дойде време за разговори. Той е - председателят на партията Корнелия Нинова и заместниците - Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и Владо Москов. Ако се стигне до експертни разговори ще има и експертни групи", допълни Корнелия Нинова.

 

Основата за разговори ще е върху спешни въпроси, обясни Корнелия Нинова. И изброи: таван на цените на ток, газ, парно, вода; необлагаем минимум до прага на бедност - 504 лева; безплатни лекарства за деца и възрастни и безплатни учебници до 12-и клас; преизчисляване на пенсии; подкрепа за енергийно бедните.


На второ място Нинова постави "безусловната и последователна битка с "модела ГЕРБ" и се обяви за правосъдна реформа. "Безусловна битка с модела ГЕРБ, с обръчите от фирми, с кражбите от 10 милиарда. Ще продължим, докато не въведем правова държава - правосъдна реформа. Сега най-важна е инфлацията и бедността. Искаме да говорим по 3 надпартийни теми: демографската катастрофа, здравеопазване и образование", бяха точните думи на Нинова.

На трето място БСП слага на масата "три надпартийни теми": демографска катастрофа, здравеопазване и образование. В здравеопазването - "болниците да не са търговски дружества, здравето да не е търговия", избори Нинова. За образование: един учебник по един предмет за един клас. Държавни бройки за необходимите специалности във вуз и договори с фирмите; преосмисляне на принципа "парите следват ученика".

Корнелия Нинова каза, че друга тема е "ненамеса във войната - мирно разрешаване на конфликта по дипломатически път". "Не на износ на оръжие. Покупка, лизинг или наем на нови самолети - не. Нито нови Ф-16, нито нови Грипени", подчерта Нинова.

 

Нинова даде брифинг за медиите след инфарктното заседание на Националния съвет на партията. В първата му част тя говори за преговорите за съставяне на правителство, а във втората - по вътрешнопартийни проблеми. 

 

"Първо свикваме конгрес на 11 и 12 февруари, който да даде нов хоризонт. Подготовка за нова програма на модерна лява партия. Сериозна организационна реформа, което означава и промяна в устава. Създадохме работна група, която да започне разговори с други леви партии за привличането им. Имаше днес предложение да свикаме конгрес след две седмици, който да се занимава с този въпрос за смяна на лидера - това беше отхвърлено", каза още Корнелия Нинова.

 

"Не сме си заровили главата в пясъка - относно резултата от вота. Имаме проблем с този спад на подкрепата и така не може да продължава. Трябват ни сериозни промени и днес обсъдихме такива. Свикваме конгрес на 11 и 12 февруари. Който да даде нов хоризонт с нови решения. Подготовка за нова модерна програма на модерна лява партия. Дотогава - дискусии във всички структури в партията. Плюс сериозна организационна реформа, включително промяна в устава. Работна група ще започне разговори с други леви партии и единения, за да се създаде широк ляв блок", каза Нинова пред медиите. 

 

Нинова каза, че е предлагала да се приеме изцяло нов устав, но не било възприето.

 

Имаше предложение да се свика незабавно конгрес - още през октомври, но то бе отхвърлено, посочи Нинова.Епицентър.бг

Добавени коментари

АХИМ публикува:
11 Октомври 2022 | 10:58
Отговорността за съставяне на правителство е на ГЕРБ и партиите, които свалиха нашето правителство. Сега те са наред да управляват България Хайде сега да ги видим разбирачите и подготвените.Христо Иванов ги предупреди,че по хубаво няма да стане.Мутри Вън.

Добавете Вашия коментар

TOP