Нинова изтегли БСП съветниците от коалиционната листа в Кресна, гневна от решението да гласуват за отцепилия се от партията Н. Георгиев

22 Септември 2023 | 09:53
2 коментара
Политика
Благоевград
Нинова изтегли БСП съветниците от коалиционната листа в Кресна, гневна от решението да гласуват за отцепилия се от партията Н. Георгиев
Корнелия Нинова разтури коалицията, в която БСП бе регистрирана за участие в местните избори в община Кресна. Това стана 24 часа след като в ОИК – Кресна Местна коалиция „БСП за България („Левицата”, „Български възход”, ВМРО-БНД)“ бе регистрирана за участие в изборите на общински съветници и кмет на кметство. Документите на 18 септември бяха внесени от председателката на червената партийна организация в Кресна Мая Борисова Божинова.

Неочаквано на 19 септември друг представител на коалицията – Георги Асенов Костов, който бе кандидат-депутат от „Левицата” на последните парламентарни избори, депозира в ОИК искане за промяна в състава и наименованието на коалицията и тя бе променена на Местна коалиция „Левицата /”Български възход” , ВМРО-БНД

При това положение БСП – Кресна се самоизключва от участие в предстоящите избори, защото времето за регистрация изтече. Единственият шанс на Нинова все пак да не пропусне местния вот в община Кресна е да опита да вкара някой кандидат за съветник в чужди листи.

Според източници  партийната лидерка се вбесила, след като научила, че в Кресна нейната партия не само ще участва в една коалиция с „Левицата” и ВМРО, ами и местните са взели решение да подкрепят бившия си съпартиец Николай Георгиев, който миналия ноември, след 2 мандата като кмет на Кресна от БСП, показно напусна партията и сега излиза на изборите като независим кандидат.

Трета, но не на последно място причина БСП да излезе от коалицията, била и подкрепата за Н. Георгиев, която ГЕРБ вече обяви. Това означава, че поне в предизборната надпревара Нинова трябва да застане рамо до рамо до Бойко Борисов и заедно да градят имидж на бившия й кмет. Въпреки многократните ни опити да открием вчера председателката на БСП в Кресна Мая Божинова, за да я питаме чия е отговорността за изпадането на БСП от предизборната битка още преди да е започнала, Божинова упорито изключваше телефона си.

Пред аналогична ситуация като в Кресна са и социалистите в Благоевград. Притесненията им възникнаха, след като на 18 септември „БСП за България“ се регистрира в ОИК – Благоевград с Решения № 57 и №58 за участие в изборите за общински съветници и кметове на селата Логодаж, Лешко, Българчево, Падеш, Бело поле, Дренково, Еленово, Горно Хърсово, Бистрица и Габрово. Регистрацията бе направена от областния координатор Костадин Юнчов и лидера на БСП в Благоевград Любен Милев.

Два часа по-късно, в последните минути, дадени от закона за регистрация на партиите и коалициите за участие в местния вот – 17.00 часа на 18 септември, Юнчов се върнал сам в ОИК и подал документи за участие на БСП – Благоевград и в избора за общински кмет. Това решение на ОИК – Благоевград е взето под №86. От БСП – Благоевград разказаха, че първоначално Корнелия Нинова била съгласна с решението на местния пленум, взето само с 1 глас „въздържал се“, организацията в Благоевград да подкрепи независимия кандидат за кмет Николай Шушков. Името му било одобрено и на заседанието на НС на партията. На 18 септември тя обаче се отметнала и заявила, че кандидадът за кмет на БСП трябва да е в листата, затова пратила Юнчов да направи резервната регистрация.

Няма как да вляза в листа за съветници на БСП, аз от 33 г. не съм член на тази партия“, коментира Н. Шушков. \ struma.bg

Добавени коментари

Кресна публикува:
24 Септември 2023 | 13:42
И сега ще плачем ли
BSP публикува:
22 Септември 2023 | 10:27
И в Благоевград и в Симитли да го направи - БСП подкрепя президента в Благоевград и ГЕРб в Симитли хахахаха

Добавете Вашия коментар

TOP