Николай Шушков пред родители на деца с увреждания: Благоевград има нужда от социално предприятие за трудова ангажираност и интеграция на хората

12 Октомври 2023 | 14:07
0 коментара
Общество
Благоевград
Николай Шушков пред родители на деца с увреждания: Благоевград има нужда от социално предприятие за трудова ангажираност и интеграция на хората

„Зрелостта ни като общество се измерва с отношението към беззащитните, нуждаещите се от помощ и хората с увреждания. Решенията за социалните услуги се раждат в диалог, ето защо ще възстановя активния диалог с родителските съвети, сдруженията и организациите на хората с увреждания, а сред основните ми приоритети ще бъде създаването на социално предприятие за трудова ангажираност и интеграция на хората с увреждания“. Това обсъди кандидатът за кмет Николай Шушков на съдържателна и конструктивна среща с родители на деца с увреждания, представителни на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) за Благоевград и социални работници с опит.  

Градът е бил сред първите общини в България по разкриване на социални услуги. През 1993 г. първият дневен център  за лица с интелектуални затруднения се създава именно в Благоевград. 30 години по-късно, градът изостава драматично в социалната политика.   

Родителите и представителите на институции споделиха открито и емоционално основни проблеми, наслагвани от години и не скриха надеждите си, че човекът, който може да ги реши, е именно Николай Шушков.

Обсъдена бе липсата на комуникация между общинската администрация, родителите и самите децата с увреждания. „Опитахме се да бъдем активни, да предлагаме решения и да инициираме такива, но никой досега не ни чу и подкрепи. За нас е важно всичко, което се прави да се прави с наше участие. Ние най-добре можем да кажем от какво имат нужда децата. Социалните услуги са държавно делегирана дейност, общината получава средства, за да ги поддържа и развива, но в Благоевград те се управляват лошо. Отчитаме незадоволителна кадрова политика на ръководните позиции - без подходящо образование и нужната квалификация. Децата с увреждания не са видими за обществото, те не участват в общоградски инициативи, не посещават Общинския център за личностно и творческо развитие. Мечтаем за седмична грижа за деца с увреждания. Имаше такова обещание това да стане до края на 2022 г., но нищо от обещаното не беше реализирано. Разбираме, че проблемите не могат да се решат веднага, дори за един мандат, но трябва да започнем, стъпка по стъпка да променяме част от социалните услуги, защото става дума за най-нуждаещите се и беззащитни хора в общината. Вярваме, че във ваше лице ще срещнем разбиране и имате нашата подкрепа за успех“, споделиха родителите на деца с увреждания и представителите на БАЛИЗ.

Николай Шушков от своя страна ги увери, че ще работи за прекратяване практиката на безстопанственост към базата и финансите за социалните услуги. „Ще възстановя и обогатя връзката между Югозападния университет и Община Благоевград като социални партньори, инициирайки практика на студентите в реална среда и изнесено обучение на социалните услуги, което да повиши качеството на тази специфична работа. Отстоявайки най-високите стандарти за качество на социалните услуги ще утвърдя конкурсно начало, което задава нужните критерии за социалните работници. Край на конкурсите  за определен човек. Ще инициирам обмяна на опит в социалните услуги с други общини от България и Европа.


Николай Шушков пред родители на деца с увреждания: Благоевград има нужда от социално предприятие за трудова ангажираност и интеграция на хората
TOP