Николай Шушков: Община Благоевград трябва да промотира по-активно разделното събиране на отпадъци

25 Октомври 2023 | 18:53
0 коментара
Общество
Благоевград
Николай Шушков: Община Благоевград трябва да промотира по-активно разделното събиране на отпадъци

С Николай Шушков , независим кандидат за кмет на община Благоевград с номер 74 в бюлетината, разговаряме за един от ключовите приоритети в програмата му - Мисия: чист, красив Благоевград и зелена община

Г-н Шушков, за гражданите на Благоевград проблемът с извозването на отпадъците и чистотата е сериозен. Според Вас на какво се дължи това тяхно усещане?

Обективно е! Благоевград е далеч от най-добрите стандарти по света, където организацията на сметоизвозване и рециклиране е отлична, контролът – ефективен, а общественото съзнание – на високо ниво. Дори от органичните отпадъци в редица европейски градове произвеждат биогаз за гориво за автобусите на градския транспорт. Докато в община Благоевград броят на съдовете за отпадъци, особено на тези за разделното събиране, е крайно недостатъчен- много често те са разположени до другите контейнери и хората не са стимулирани по никакъв начин да ги ползват; съвсем малко пък са контейнерите за биоразградимите отпадъци, за текстил и обувки. Самите контейнерите са в недобро състояние, зле поддържани и преливащи от боклук, разнасян от бездомните кучета по улиците, които са друг голям проблем на града ни. Да не говорим, че на места контейнери напълно липсват като при старото гробище, например.

Какво може и сме длъжни да направим?

Една от първите ми задачи като кмет ще бъде да направя обстоен анализ на работата и автопарка на двете общински предприятия „Чистота“ и „Озеленяване“. Ще прегледам и актуализирам и заповедта на кмета за определяне границите на районите в общината, в които е организирано сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци, както и на графиците за ръчно почистване по райони и за сметосъбирането и сметоизвозването на битов отпадък. Вече поех ангажимент пред моите избиратели, че няма да предлагам повишаване на такса смет за 2024 г. Ще огранича и неправомерното изхвърляне на строителни и едрогабаритни отпадъци, като премахна нерегламентираните сметища.

Като че ли разделното събиране на отпадъци не е на необходимото ниво . Какво показват наблюденията Ви?

Смятам, че общината трябва много по-сериозно да се ангажира със създаване на условия за разделно събиране на отпадъците, като работи по–активно както с компаниите, така и с хората за промяна в отношението и смисъла от разделно събиране. Нищо не пречи на общината да провежда системни и атрактивни информационни кампании за намаляване на производството на боклук и неговото разделно събиране. Просто е необяснимо защо не го прави до момента! Трябва да се мисли и за проект в партньорство с рециклиращите фирми, с големите вериги и другите търговски обекти за въвеждане на депозитната система за пластмасови бутилки и кентчета. Може да се стимулира много по-активно и домашното компостиране, като се предоставят на хората безплатни компостери, за което ще търся подкрепа и партньорство с граждански организации. Трябва да се подготвим и за очакваните промени в начина на определяне на такса смет на принципа „замърсителят плаща“. Ще проуча възможността да включа Благоевград в програмата „Zero Waste Europe Cities“ за град с нулеви отпадъци - ще анализирам опита на европейските и българските общини, които вече са тръгнали по този път и в които са внедрени системи за претегляне на битовия отпадък. Така чрез мобилно приложение, например, домакинствата получават възможност да наблюдават и контролират количеството генериран и събиран битов отпадък в предоставените им индивидуални съдове. Подобни умни системи разчитат много на съвестта на гражданите и те да имат отношение към чистотата на околната среда. Така чрез синхронни усилия на хората и на общината ще постигнем много по-добро ниво на чистотата в града ни. / Novini.bg

TOP