Николай Шушков: На 5 август се навършват 50 години от първия мач на Пирин в елита

05 Август 2023 | 01:48
0 коментара
Спорт
Благоевград
Николай Шушков: На 5 август се навършват 50 години от първия мач на Пирин в елита
5 август 1973 година! Паметна дата в историята на Благоевград. Денят на първия мач на любимия футболен отбор "Пирин" в елита на българския футбол. Ден, в който цялата общественост в града следи с вълнение и небивал интерес футболното дерби между "Пирин" и "Янтра" , на стадиона в Габрово.

Днес, 50 години по-късно, за живите творци на историята на Пирин- ветераните, ни припомня бившият областен управител и член на Управителния съвет на отбора, в периода 1985- 1991 година, Николай Шушков - юноша по това време и запален футболен фен.

С преклонение и респект, Шушков се обръща към цялата футболна общественост и всички, написали историята на една от емблемите на Благоевград- ФК - "Пирин" : "Историята трябва да се помни и почита! След като не беше отпразнувана подобаващо 100- годишнината на Пирин, и днес няма никакви индикации за отбелязването на друг важен юбилей в историята на отбора. На 5 август се навършват 50- години от първия мач на "Пирин" в елита, през 1973 година.

В навечерието на този полувековен юбилей бих искал да поздравя хората, градили емблемата на любимия ни отбор с много труд и всеотдайност, във времена, когато футболът беше религия и съдба. Когато обичта към отбора бе истинска пандемия, заразяваща малки и големи, млади и стари.

Поздравявам цялата футболна общественост и всички допринесли за запазването на отбора до днес. Прекланям се пред верните фенове, които следват "Пирин " неотлъчно, както и пред всички благоевградчани, творящи магията на стадиона. Преди 50 години, през сезон 1972/73 г., Пирин извоюва правото си да мери сили с най-добрите отбори в България. На 5 август 1973 г., големият български треньор Георги Берков, начело с капитана Йордан Попмихайлов и неговата звездна чета: Христо Христов/Бараката/, железния войник Петър Петров/Пешката/, Добри Драгомиров, Николай Радлев, Христо Бакалов, Васил Стоилков, Ангел Драганчев, Александър Кюркчиев, Костадин Цветков, Борис Николов/Заека/, Методи Андреев /Макето/ и Методи Стоянов/Мечо/, излизат на стадиона в Габрово за първия си мач в елита срещу “Янтра”. Това е един от най-ярките ми юношески спомени, как пред старото тото на площад “Македония”, приятели и верни привърженици бяхме сразени и разпалено обсъждахме загубата на любимия отбор. И как след седмица празнувахме първата победа над “Славия” на “Митичния”. В онези години, футболистите със зелено-белия екип с емблемата на Пирин, дадоха много поводи за гордост на нас феновете- пълен стадион и всеки мач - футболно събитие за града. Но това нямаше да бъде факт без героите от далечната 1973 г., без помощта и подкрепата на кмета Гълъб Георгиев, цялото общинско и областно ръководството, председателя на ДФС “Пирин” Сотир Урумов, общественици като Бедрос Дюнгелян, Йордан Илиев, Кирил Войнов, Кирил Бучински, директори на фирми, които бяха в основата на съществуването на отбора.

Щастлив съм, че бях част от това! Горд съм и благодаря! Вечна памет на небесните орлета! Респект и уважение на живите!

Само Пирин!

Честит юбилей, орлета!
източник: Струма ком
Николай Шушков: На 5 август се навършват 50 години от първия мач на Пирин в елита
TOP