Николай Младенов изплува втори в Досиетата "Пандора"

07 Октомври 2021 | 13:07
0 коментара
Общество

Бившият външен министър Николай Младенов е вторият български политик, изплувал в Досиетата „Пандора“.

Някогашният топ седесар и бивш депутат от ГЕРБ е регистрирал офшорка на Сейшелите през 2013 г., но бил забравил за нея и не я е декларирал.

Това съобщи българският партньор в международното разследване bird.bg.

Недекларираната фирма Afron Enterprises Ltd. е била учредена на 9 август 2013 г. - седмица, след като официално напусна българската политика и стана представител на ООН в Ирак.

По 600 евро за поддръжката на дружеството са били плащани до 2018 г.

Самият Младенов подчертава пред онлайн изданието, че фирмата не е извършвала дейност: "През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започнах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха".

На въпрос защо първо е започнал работа за ООН и после е учредил офшорката, той заявява, че не може да си спомни как е протекъл процеса на регистрация. 

След дейността си в Ирак, Младенов беше специален координатор за мирния процес в Близкия Изток и след това отказа да стане представител на ООН в Либия. Дипломатът бе спряган за евентуален кандидат-президент от ГЕРБ или премиер в правителство на партията на Бойко Борисов, преди да бъде посочен Даниел Митов.

Добавете Вашия коментар

TOP