Николай Калайджиев готви нов рекорд на Гинес за българската авиация

12 Юни 2023 | 07:57
0 коментара
Любопитно
България
Николай Калайджиев готви нов рекорд на Гинес за българската авиация

 

Българският пилот от военновъздушните сили, Николай Калайджиев, се подготвя за поставянето на нов световен рекорд на летище Лесново. Николай Калайджиев казва, че пилотирането не е била детската му мечта. Години по-късно случайно вижда обява, че в Долна Митрополия набират военни летци за обучение и решава да кандидатства. Приемат го и оттогава летенето се превръща в смисъл на живота му.

„От осем години съм пилот, като от 2015 съм офицер във военновъздушните сили и от 2018 съм лицензиран граждански и акробатичен пилот“, каза той.Споделя, че когато човек е подготвен на земята – теоретично и физически, то във въздуха му е много по-лесно. „Няма лято, няма зима, няма ден, няма нощ. Постоянно водя тази физическа подготовка‘“, посочи Николай. Миналата година, през октомври, Николай Калайджиев подобри световния рекорд за най-много излитания и кацания с ултралек самолет. От 36 Николай ги подобрява на 40 и така успява да запише българската авиация в книгата на Гинес.

„Много рискувах от гледна точна на аеродинамиката на самолета, понеже в горната точка, където набирах височината, скоростта ми беше нула, там самолетът буквално се срива и ако от тази височина самия самолет го изпусна, изходът е само един и той е фатален“, подчерта политът. Тази година Николай не просто ще подобрява световен рекорд, но ще направи нещо невиждано досега. „След излитане и когато се вземе зоната, започвам да се въртя със самолета, като с такъв темп се въртя, че едно пълно завъртане на 360 градуса го правя за 45 секунди, което в рамките на 6 часа, аз ще го правя нонстоп. Условието на Гинес е, че не трябва да прекъсваш това въртене“, разкри Калайджиев.

„Ако изправя самолета 5 сек или повече от 5 сек без наклон и без да се върти, автоматично опитът се прекратява и вариант: „Лошо ми е, искам да спра да си почина“ няма. Просто човек се върти докато може“, посочи той. Освен концентрацията и физическата подготовката, най-важното нещо е да се проверява изправността на самолета преди всеки полет.

„Проверяват се гумите дали са напомпани, проверява се маслото в двигателя дали е в нормите, чисто визуално се преглежда самолетът. Реално се прави пълна обиколка около самолета. Това е т.нар. външен оглед. Проверява се дали всичко е заключено и дали няма я отворени врати“, каза Николай. На въпрос какво да очакваме от него, ако успее да постигне този рекорд, Калайджиев отговори: „Определено, небето не е граница. Космическите компании, които искат да работят с нас, Искат да изпълня мисия в космоса след време, като има, разбира се, определена подготовка. Интересното е, че тези космически компании искат да поставя световен рекорд и в космоса, така че тепърва започват интересните неща“. Поставянето на рекорд на Гинес се оказва трудно не само физически и психически, но най-вече финансово.

„Специално за този рекорд, отново изтеглих кредит, както и предишния път, но този път е много по-голям от предишния и ако не бяха хората, които ме подкрепят, нямаше как да направя този рекорд“, заяви пилотът. Въпреки че няма подкрепа от държавата, Николай не може да си представи, че ще поставя рекордите си под чужд флаг.

„Имам предложения от Арабските емирства и от другите държави, но аз искам всички тези рекорди да ги правя в България“, категоричен бе той. „Ненапразно нося и трибагреника навсякъде, където отида“, подчерта Николай. След срещата, Николай Калайджиев отива на поредната тренировка преди големия ден на 18 юни, защото вярва, че българската авиация може да покори всички световни върхове и да докаже, че тук се раждат едни от най-способните пилоти.

Добавете Вашия коментар

TOP