Николай Георгиев: Честита, здрава и мирна нова 2022 година

31 Декември 2021 | 17:26
0 коментара
Общество
Николай Георгиев: Честита, здрава и мирна нова 2022 година
ЧЕСТИТА, ЗДРАВА И МИРНА НОВА 2022 ГОДИНА
Уважаеми съграждани,
Скъпи гости на община Кресна,
Отива си една година, белязана от пандемия и изпълнена с бурни политически страсти, която донесе дълго чаканата промяна. Трите парламентарни и редовните президентски избори отстраниха (дай Боже, окончателно) едноличното, авторитарно управление на срасналата се с държавата ПП ГЕРБ и дават надежда, че идващата 2022 г. може да се превърне в начало на едно по-справедливо, по-хуманно, по-демократично и по-успешно бъдеще за страната ни.
Община Кресна преживя бедствено положение, което постави за пореден път остро въпроса за нуждата от равнопоставеност при финансирането на общинските ВиК дружества и създадените наскоро ВиК асоциации. Противно на тенденциите за засилване на ролята на местното самоуправление в европейски контекст, българската държава продължава да недофинансира делегираните на общините дейности. В тази връзка амбициите на новото правителство за ускорено въвеждане на електронно управление (без всякакво съмнение, стъпка в правилната посока) са немислими, ако общинските бюджети не се финансират целево с необходимите средства. По същия начин стои въпросът и с планинските и полупланински региони, на които трябва да се осигурят целеви средства, чрез национални и европейски грантови схеми, за догонващо и ускорено развитие, с което да се сложи край на миграцията към страните от ЕС, а младите хора да намират успешна реализация тук.
Уважаеми съграждани,
През следващата година ще продължи изграждането на АМ "Струма" и община Кресна, ако не желае да се превърне в населено място със затихващи функции, трябва да се пребори за изграждането и отдаването в наше разпореждане на две уширения по продължението на магистралата. Те ще ни позволят да съхраним и развием съществуващия бизнес с храни, напитки и стоки за бита от една страна, а от друга ще осигурят на община Кресна постъпления, с които да разрешаваме много по-успешно проблемите с подобряването на качеството на живот в община Кресна.
Вече няколко години очакваме и развитие по темата с разширяването и модернизирането на център за спешна помощ в община Кресна. Надяваме се, че новото ръководство на МЗ най-сетне ще завърши този проект, а заедно с това гражданите на нашата община ще получат достъп до много по-качествено и ефективно здравеопазване.
Уважаеми съграждани,
Скъпи гости на община Кресна,
Новата 2022 г. вече чука на вратата. Нека я посрещнем с отворени сърца за доброто, справедливостта, солидарността, толерантността и взаимното уважение. Нека намираме сили и през новата година не подминаваме болните, слабите, нуждаещите се. Нека бъдем общност, която се гордее със своите корени и уверено крачи по пътя на своето успешно бъдеще.
Бъдете здрави, силни, отговорни и много, много щастливи!
Честита и мирна новата 2022 година!
Кмет на община Кресна
Николай Георгиев
TOP