Николай Денков: Подписахме споразумението със земеделските организации

12 Февруари 2024 | 22:28
0 коментара
Общество
България
Николай Денков: Подписахме споразумението със земеделските организации

Подписахме споразумението с организациите, с които преговаряхме. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след среща с представители на браншови организации на земеделски производители. 

Това, което добавихме към текста, който те бяха изпратили към своите организации, е една-единствена допълнителна точка, съгласно която сформираме група, която ежемесечно ще проверява какво е изпълнението на споразумението. Ще обсъжда всички въпроси, които изглеждат важни от гледна точка на развитието на сектора, подготовката на законите, финансовото обезпечаване на мерките и всичко друго, което е важно за земеделците, обясни премиерът Денков. 

На днешната среща присъстваше и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. 

По-рано днес инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектор "Земеделие", представи в Националния пресклуб на БТА в София своята декларация с подробни искания за спасяване на българското земеделие. Инициативният комитет не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството на България и няколко земеделски организации.

„Всеки има право да протестира, но в рамките на закона. Бяха поставени определени изисквания от фермерите, свързани с техните проблеми по отношения на войната в Украйна, Зелената сделка и т.н. Всички тези въпроси, които са поставени, имат своето отражение в споразумението, което подписахме днес. Ако някой има претенции към споразумението, нека първо да го прочете, защото аз сутринта чувах различни изказвания, но повечето се отнасяха до въпроси, които вече са решени в споразумението“, каза още премиерът. 

Той отправи съвет към министър Кирил Вътев да даде „ден за размисъл“ на всички, които са ангажирани с този процес, за да се запознаят със съдържанието на подписаното споразумение, преди да се води разговор по други конкретни искания. 

„Разбира се, искането за това дали да си подаде министърът оставката или не, не е към него. Ако искат, да изпратят до нас с госпожа Мария Габриел, ако искат - и до Народното събрание, писма, но те трябва да бъдат с конкретни искания. Аз твърдя, че практически всичко вече е отразено в споразумението“, посочи още министър-председателят. БТА

Добавете Вашия коментар

TOP