Николай Денков култово: Този, който трябва да бъде обвинен за пачките, е пуделът

25 Април 2024 | 23:30
0 коментара
Политика
България
Николай Денков култово: Този, който трябва да бъде обвинен за пачките, е пуделът

 

Този, който трябва да бъде обвинен за пачките, е пуделът, това повтори два пъти в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият премиер Николай Денков, коментирайки скандала в митниците и снимките с пачките пари, на които освен пуделът се виждат бившият вътрешен министър Бойко Рашков и бившият главен секретар на МВР  Живко Коцев в компанията на обявените за контрабандисти баща и син Марин и Стефан Димитрови.

 

Абсолютно категорично - нито Асен Василев, нито аз имам нещо общо с това, каза още членът на ръководството на ПП. Според Денков обвиненията към бившия финансов министър са скалъпени.

 

Ако някой твърди, че е покровителстван контрабанден канал, трябва да го докаже, категоричен е бившият премиер.

 

Денков вкара в разговора метафората с пудела, коментирайки думи на председателя на ДПС Делян Пеевски, казани по-рано през деня, когато с гласовете на ПП - ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН бе свален от поста му парламентарният предсдател Росен Желязков. "Днес имаме коалиция на пудела", заяви по този повод Пеевски.

 

Бившият премиер даде и своята гледна точка по това, защо се е разпаднала сглобката.

"Ние започнахме преговорите за правителство с Борисов, но всеки път, когато се уговаряхме с Борисов, се оказваше, че преди Борисов там е Пеевски. Говорихме си с Пеевски, защото той се беше настанил на масата. Това е все едно да поканите съседа, а той да дойде с още двама съседи. Въпросът беше или правим редовно правителство, или има служебно правителство, което сключва договори като този с "Боташ", по който всеки ден плащаме по един милион лева. Този, който е сключил този договор, е заложил изключително неизгодни условия за България", каза Николай Денков.

"Ние сложихме на масата програма, работихме по нея до края на декември и успяхме да свършим някои нелоши неща. След това, когато от другата страна поискаха да се тръгне по тяхната програма, ние не се съгласихме и те си измислиха повода с Калин Стоянов, за да отидем на избори. През цялото време на масата стоеше вариантът да работим по първоначалното споразумение – да си разменим местата само ние с Мария Габриел, но те не искаха това. Всеки ден беше огромна борба да ги бутаме тези хора да вървят по тази програма и до края на декември успявахме", продължи акад. Денков.

Винаги съм казвал, че докато даваме резултати, има смисъл да се управлява, добави той.

Правителството падна след промените в Конституцията, когато трябваше законите да се проведат в действие. Оказа се, че за Борисов и Пеевски не е ОК съдебната реформа да се случи, смята Денков.

"Идеята на промените за служебното правителство беше да не може президентът да прави каквото си иска, да има начин как да се контролира управлението. Защото управлението на един човек дава резултати като договора с "Боташ", каза още веднъж той.

 

В началото на разговора в студиото Николай Денков отговори на въпроси защо се е стигнало до отстраняването на Росен Желязков от пост №1 в парламента.

"Бих започнал с контравъпрос – защо трябваше дни преди края на Народното събрание да бъде сменен председателят на НЗОК? Защо трябваше да повторим онова, което стана със Сметната палата? Росен Желязков допусна груби нарушения на реда, груби нарушения на Конституцията. Трябваше да дадем някакъв знак, че правилата трябва да се спазват", каза бившият премиер Николай Денков.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP