Николай Денков е кандидатът за премиер на ПП

15 Декември 2022 | 13:32
0 коментара
Политика
Николай Денков е кандидатът за премиер на ПП

Бившият министър на образованието и депутат от "Продължаваме промяната" Николай Денков е кандидатът за премиер в правителство с втория мандат. Това потвърди пред БНР(link is external) народният представител от ПП Милен Матеев и уточни, че все още няма решение за това на Националния съвет на партията.

"За да може да бъде работещо правителството на малцинството, което ще предложим, ние искаме гаранции, че наистина има консенсус в парламента по поставените от нас приоритети и НС започва работа по внесените вече законопроекти, в които са включени приоритетните за нас и за страната теми. Ако нямаме гаранции за това, не виждаме смисъл да съставяме такова правителство", подчерта Матеев.

Бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер е категоричен, че е нужно отдръпване на политическите водачи. "За нас е важно, че това е протегната ръка за бъдещето на България. Нашето предложение е към това. Дали ГЕРБ ще реагират положително - съмнявам се. Скептичен съм към тях. По отношение на БСП ще видим дали им е по-важен Изборният кодекс, или мислят какво да направим с тази държава, за да има стабилност", заяви Лорер пред bTV. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също изрази тезата, че "трябва да се търси такъв кабинет, който да е извън кръга на политическите сили, които ще застанат зад него, защото това очевидно аритметично не може да бъде достатъчно". "Ще трябва да се постараем да сглобим отбор извън най-острите политически конфронтации", уточни той. Затова, по негови думи, лидерите на партиите трябва да останат в парламента.

В същото време представители на ГЕРБ и ДПС отсега обявиха, че няма да подкрепят втория мандат на "Продължаваме промяната". "Вторият мандат на ПП е обречен. Изобщо не се знае дали ще се стигне до гласуването му", заяви депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

Хамид Хамид от ДПС също заяви, че партията му няма как да подкрепи правителство с втория мандат. "Колкото и отстъпки да се правят, няма проявен разум. Надяваме се в името на стабилността, на последния шанс да се направи правителство, за да се преодолеят кризите, някои партии да премислят", допълни Хамид.

Добавете Вашия коментар

TOP