Никола Минчев: Внесена е жалба във ВАС срещу решението на ЦИК да се гласува само с хартия

28 Октомври 2023 | 12:31
0 коментара
Политика
България
Никола Минчев: Внесена е жалба във ВАС срещу решението на ЦИК да се гласува само с хартия

Внесена е жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се гласува само с хартиена бюлетина. Това съобщи народният представител Никола Минчев. Върховният административен съд има три дни да се произнесе. С оглед важността на случая максимално скорошното произнасяне е в обществен интерес, смята Минчев.

Върховният административен съд ще се произнесе по жалба срещу решение на ЦИК най-рано в понеделник, съобщиха за БТА от съда.

На заседание снощи ЦИК реши на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Преди това през деня на два поредни председателски съвета в парламента беше обсъден доклад на ДАНС във връзка с машинното гласуване.
Общинските избирателни комисии и органите на МВР да не бързат с връщането на машините за гласуване в София и да изчакат развитието на казуса в днешния ден, каза Минчев и добави, че ЦИК има основанието да преразгледа решението си. Докладът на ДАНС е в Народното събрание, но не е с гриф секретно, заяви депутатът и призова да бъде разпространен. Докладът на ДАНС е до председателя на Народното събрание и той може да вземе това решение.
 

По думите му след последните промени в Изборния кодекс машинното гласуване е прието, но на практика вотът е отново хартиен, защото машината само отпечатва бюлетината.

Никола Минчев не се ангажира да каже дали може да се стигне до касирането на изборите, ако ВАС обяви решението на ЦИК за незаконосъобразно. Според народният представител Васил Пандов може да има основание.

 


 

Добавете Вашия коментар

TOP