Никола Калистрин: Искам да покажа красотата на нашата природа

07 Април 2024 | 23:16
0 коментара
Общество
Благоевград
Никола Калистрин: Искам да покажа красотата на нашата природа

Най-добрият състезател по ски-алпинизъм в България Никола Калистрин си постави лично предизвикателство – да премине 30 върха над 2000 метра височина за време под десет часа, което изпълни преди дни, а времето за преминаване трасето бе осем часа и 30 минути. Цялото разстояние по GPS излезе около 42 км, като сборната денивелация, която преминах, стана 4600 метра, разказа за БТА 27-годишният състезател от Банско. 

Целта на това преминаване е да покаже красотите на България, на тази част на страната и по-конкретно на Пирин планина, както и да запознае повече хора с възможностите за практикуване на ски-алпинизъм в страната, посочи като свои лични мотиви Калистрин.

Идеята за преминаване на маршрута се заражда в края на миналата година, но преди няколко месеца спортистът споделя за това със свои съмишленици. Първо споделя с един от родоначалниците на българските екстремни ски – Красимир Стоянов, който насърчава младия състезател за осъществяването ѝ. 

Началото на маршрута стартира от връх Пирин и финишира на Бойков връх, като Калистрин преминава през Албутин, Кончето, Вихрен, Тевно езеро, Джано, Хвелен и много други. 

Цялото това предизвикателство е заснето професионално от „Камък филмс“, а лентата ще бъде представена премиерно през есента по време на фестивала за планинарско и екстремно кино „Банско Филм фест“. За осъществяването на идеята огромно подкрепа оказва местната власт в родния град на Никола Калистрин в лицето на общинския кмет Стойчо Баненски, общинските съветници, които гласуват да бъде оказана тази подкрепа, както и съграждани на младия спортист. 

„Чрез този филм най-вече искам да покажа красотата на Югозападна България, на Пирин планина и най-вече, когато филмът започне да се прожектира и извън България, хората да видят, че в нашата страна има прекрасни условия за практикуване на тези спортове и че България може да е една от топ дестинациите в Европа и света за практикуване на екстремни спортове“, посочи Никола Калистрин. 

Подкрепа за начинанието си състезателят получава от едно от популярните лица на планинарската култура в България – Кирил Николов–Дизела. За БТА планинският бегач разказа, че едно от основните неща е намиране на снимачен екип за подобно предизвикателство, защото филмът онагледява какво се е случило. Не са много екипите в страната, а момчетата, с които работя вече повече от десет години, навлязоха доста в планината. 

Знам много добре какво е в началото, когато си известен в малки среди, но недостатъчно популярно лице, което може лесно да намери партньори. Аз много добре си спомням когато аз започнах да го правя, имаше хора, които застанаха безрезервно зад мен и просто сега е моят ред аз да помагат да се случват подобни неща, които са изключително важни да има планинарска култура в България, каза за БТА Кирил Николов. 

„Радвам се за успеха на Ники Калистрин в неговия амбициозен проект „30 под 10“ и повярвах, защото отдавна наблюдавам неговия спортен път, и знам, че е с желязна дисциплина, непоклатимост и самочувствие да мери сили с най-добрите в този тежък спорт“, каза за БТА кметът на Банско Стойчо Баненски.

„Всички в Банско се гордеем с успеха му и го приемаме за свой, вярвам, че с присъщата си упоритост и воля ще продължи пътя си към върховете“, допълни Баненски. 

За най-голям връх в спортната си кариера 27-годишният състезател до момента приема състезанията от стартовете на Международната федерация по ски алпинизъм през март в Азербайджан, където печели втори място в скоростното изкачване и трето в спринта. Сред успехите му е да е и в топ 40 на Световната купа. Следващото голямо предизвикателство пред Никола Калистрин са квалификациите за зимната олимпиада през 2026 година, когато ски-алпинизмът ще дебютира като олимпийска дисциплина. 

Квотите са много малко – само 18 мъже и 18 жени ще имат право да участват, а предвид, че се разпределят континентално, а този спорт е най-силно развит в Европа, борбата ще бъде наистина жестока, дори по-жестока от самата олимпиада, посочи Калистрин. БТА/Десислава Велкова

Добавете Вашия коментар

TOP