Неврокопският митрополит Серафим с Рождественско послание

25 Декември 2023 | 13:44
0 коментара
Общество
Благоевград
Неврокопският митрополит Серафим с Рождественско послание

Възлюбени в родилия Се Иисус Христос, братя и сестри, чеда на светата ни Православна Църква в пределите на богохранимата Неврокопска епархия,

Празнуваме великото, единствено и неповторимо събитие – раждането в плът на Господ Иисус Христос – Спасителя и Изкупителя на цялото човечество. Преживяваме дивното чудо на Боговъплъщението.

 

Разкриването на тази тайна изпълва сърцата ни с необикновена радост, защото Предвечното Слово снизходи и прие човешко естество. Смири се докрай и пещерата стана Негов дом, а яслите на безсловесните животни – Негова люлка. Цялото творение Му послужи. Небесните ангели му принесоха хвалебни песни, земята Му предложи пещера и ясли, а животните – топлия си дъх в зимната нощ. Звездата послужи като пътеводител на влъхвите, а те с даровете си Го почетоха като Бог, като Цар и като смъртен човек. Най-великото и удивително, обаче е това, което Бог прие като дар от венеца на Своето творение – човечеството, а именно Света Дева Мария, от която се въплъти и роди като Човек.

Какво ни подари Бог със своето явяване в света? Дари ни Самия Себе Си! Дари ни Своята божествена благодат, която ежедневно ни преобразява, обновява и освещава и ни даде възможност да живеем нов живот, красив и небесен – вечен. Удостои ни да бъдем в спасителния кораб на нашата Църква, която е тяло Христово.

 

Какво да поднесем ние в дар на родилия Се Христос? Нека Му дарим нашите сърца. Да ги приготвим като Витлеемската пещера, за да бъдат топло и уютно място, където Богомладенецът да пребъдва. Подобно на златото и благоуханията, които Му поднесоха мъдреците, да Му принесем нашата любов и добри дела като израз на нашия стремеж към добродетелност, основана на Неговите свети заповеди. Имаме ли Христос – значи сме придобили всичко, защото Той е най-висшата ценност.

В Евангелието Христос казва: „Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие” (Йоан 10:10). Тези думи свидетелстват, че Той желае да Го допуснем да присъства в нашето ежедневие, за да ни насища непрестанно със Своята благодат и да извършва в нас тайнството на нашето спасение. Дава ни възможност да осмислим и преживеем в дълбочина Неговото явяване в света и да решим да поемем ли по пътя, който Той ни предлага – пътя на любовта към Бога и към ближния.

 

Обични в Господа братя и сестри,

Днес, когато празнуваме великото и мироспасително Христово Рождество светът се разтърсва и разкъсва от войни и враждебност, преситен е от човешката греховност. Нищо, обаче не може да ни попречи да се поклоним и прославим родилия Се Богомладенец, нито да помрачи радостта от Неговото въплътяване, защото Той е истинската Светлина, която „в мрака свети, и мракът я не обзе” (Йоан 1:5). Безгранична е любовта и крайно е снизхождението, проявени от нашия Творец Бога към нас, неговото създание. Христос е нашият мир! Нека усърдно Го молим да умири и укроти световните бури, да укрепи вярата ни, да утвърди надеждата ни за спасение и вечен живот и да ни даде възможност да Го обикнем от цялото си сърце. Само искрената вяра в Господ Иисус Христос и Неговата Църква ни спасява и може да ни избави от трудностите и да ни подкрепи в изпитанията.

 

С искрена радост и обич в Родилия Се Богомладенец поздравявам със светлото Рождество Христово всички вас, наши духовни чеда, и молитвено благопожелавам Бог да ви дари щедро със Своята спасителна благодат, здраве и благополучие! Да даде мир на земята и благоволение между човеците!

Честито Рождество Христово!

Мирна, здрава и благословена да бъде настъпващата 2024 година!

С отеческо благословение,
†Неврокопски митрополит СЕРАФИМ

Добавете Вашия коментар

TOP