Неврохирург с ценни съвети за безопасни Коледа и Нова година

17 Декември 2022 | 08:19
0 коментара
Любопитно
Неврохирург с ценни съвети за безопасни Коледа и Нова година

Не преяждайте и внимавайте с консумацията на алкохол по време на Коледните празници. Това съветва д-р Светослав Тодоров - неврохирург и зам. директор на УМБАЛ Бургас. 

„Всички знаем, че по време Коледните празници масата в изобилие са хранителните продукти, които са привлекателни за нашите очи, за нашия вкус. По време на празниците обикновено прекаляваме с  тестените и с месните продукти, както и сладкишите, така че е добре да заложим на едно балансирано хранене, което както да ни достави удоволствието, така и да не води до натрупване на излишни мазнини”, коментира за DarikNews.bg д-р Тодоров.

Той напомни, че заради небалансираното хранене по време на празниците често се появяват  симптоми от страна на гастроинтестиналния тракт. Хора с гадене, повръщане, подуване, парене и киселини търсят медицинска помощ.  

Второто правило по време на празниците е да внимаваме с алкохола. 

„Консумацията на алкохол трябва също да е с мярка. Конкретно става въпрос за натоварването  на черния дроб. Знаем, че алкохолът засяга съществена част от органите и системите, отговорни за нормалното функциониране на човешкия организъм. Особено характерна по празниците е прекомерната употреба на алкохол от страна на тийнейджърите. Затова особено внимание обръщаме на тях. За съжаление по време на Коледните и Новогодишните празници при нас са постъпвали деца в коматозни състояния и са прекарвали няколко дни в болница, докато бъдат стабилизирани, така че трябва да се пие в разумни количества, а под 18-годишна възраст не е редно да се употребява алкохол”, заяви д-р Тодоров.

Медикът обърна внимание и на боравенето с празничната украса и с пиротехническите средства. Важно е да се купуват изделия, които се проверени и са от утвърдени производители, за да не се стига до изгаряния от електрически ток или да се предизвикат пожари. Особено внимание се обръща на забавлението с пиратки в Новогодишната нощ, тъй като са чести случаите на откъснати пръсти и изгаряния при неправилно боравене с тях или при самоделно направени пиротехнически изделия.  

Лекарят изброява и пет елементарни правила, които да спазваме на пътя, за да си осигурим безопасна и щастлива Коледа:

     Да се съобразим с атмосферните условия

  • Да спазваме цветовете на светофара
  • Да спазваме ограниченията за скоростта
  • Да бъдем толерантни спрямо останалите участници в движението 
  • Да използваме задължително предпазен колан, както на предните седалки, така и на задните 

Не на последно място лекарите обръщат внимание и на мерките, свързани с COVID-19 и разпространението на респираторните заболявания.

„За щастие по-големите COVID вълни, които нарушаваха нашите празници предходните две години, сега са на заден план, но има редица други вирусни заболявания, които  масово са разпространени, така че е изключително разумно  да не се струпваме много хора на едно място и да избягваме хора, които имат симптоми на вирусно заболяване - хрема, гърлобол,  повишена температура. Остава  задължително честото миене на ръце и да се използват  дезинфектанти. Тоест средствата и методите, които прилагахме по време на COVID пандемията са изключително актуални и сега”, предупреди д-р Светослав Тодоров. 

Добавете Вашия коментар

TOP