Невероятен театрален маратон представи благоевградския фестивал „ТАРА-РА-БУМБИЯ“

15 Май 2016 | 20:27
0 коментара
Култура
Невероятен театрален маратон представи благоевградския фестивал  ТАРА-РА-БУМБИЯ

 

Невероятен театрален маратон представи благоевградския фестивал „ТАРА-РА-БУМБИЯ“

 

 

На изключителен театрален маратон, който стартира на 14 май от 14:30 час на камерна сцена в благоевградския ДТ „Н.Вапцаров“, се насладиха жители и гости на Благоевград. Стотиците зрители имаха възможността да гледат цели 5 представления в съботния ден.

 

Фестивалът „ТАРА-РА-БУМБИЯ“ показа на почитателите на сценичното изкуство филма на Лилия Абадажиева, посветен на големия преподавател по „Актьорско майсторство и режисура“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и председател на Българската асоциация на режисьорите от театъра Крикор Азарян.  Преди  прожекцията актрисите- Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова запознаха публиката с книгата „Крикор Азарян – „Алхимия на играта”. В нея са събрани спомените за Крикор Азарян на  негови колеги, ученици, приятели, съратници.  Магията да живееш, работиш и твориш с Азарян са споделили в книгата  Стефан Цанев, Боян Папазов, Христо Мутафчиев, Камен Донев, Галин Стоев, Марин Янев, Илка Зафирова, Валентин Танев, Стефан Вълдобрев, Красимир Спасов, Кирил Кавадарков и още много други творци на българския театър, кино и  култура. В книгата, чиито съставител е съпругата на Майстора- Валентина Радинска, са събрани множество интересни снимки съпътстващи писаното слово в сборника.

 

Филмът „45 градуса по Азарян“, със сценарист и режисьор Лилия Абадажиева, разказва за работните моменти на българския режисьор   Азарян. Лилия Абадажиева  е създала  портрет на доайена в българския театър. Тя не е ученичка на проф. Азарян, но казва: “Всеки от театралната гилдия се е чувствал в някаква степен негов ученик, защото той имаше свойството да води по много естествен начин по неговите пътища и из неговите светове“.

 

„Театър, любов моя!“ по ВалериПетров бе следващата постановка от 19:00 часа, която бе представена на голяма сцена на ДТ „Н.Вапцаров“. Режисурата е на Касиел Ноа Ашер, сценографията на Красимира Серафимова, а музиката е на Емилиян Гацов – Елби. Стефка Янорова, Красимира Кузманова, Касиел Ноа Ашер и Лилия Маравиля завладяха публиката с брилянтната си игра.

Постановката „Театър, любов моя!“ не само учи, разказва и разсмива, но показва едно ансамблово съчетание, едно силно и конкурентно надиграване между солисти. Четирите актриси са със свой собствен чар, ум и ярка чувственост. Различни като темперамент и харизма,но в събрани в каре пълно с взривоопасна смес. В тази постановка се вижда един експеримент, който показва разгръщането на театралния талант и на личности, които са си по-близки и от роднини. Възпитанички на Крикор Азарян, актрисите Стефка Янорова, Красимира Кузманова, Касиел Ноа Ашер и Лилия Маравиля, следват плътно нишката на сюжета и чрез своите вълнуващи истории успяват деликатно да осъвременят и „допишат“ пиесата на Валери Петров.

 

В 21:00 часа на камерна сцена излязоха актьорите от ЮЗУ „Неофит Рилски“, Михаела Заимова, Георги Трайков, Христина Пенкова и Атанас Жайгаров. Те представиха дипломен спектакъл по текст на Патрик Марбър, озааглавен „ОТБЛИЗО“.

Младите артисти пресъздадоха пътищата на двама мъже и две жени, които се пресичат съдбовно. Една сюжетната рамка, която е изпълнена с много напрежение. Михаела Заимова, Георги Трайков, Христина Пенкова и Атанас Жайгаров  изпълниха малката сцена и създадоха усещането,че това , което гледаме не е театър, а реалност, случваща се непосредствено до нас.

 

Следващото представление от театралния маратон бе на Иво Димчев. То бе с начален час 22:30 часа на голяма сцена на благоевградския театър. Публиката има възможността да види и чуе изключително оригинален и радикален стил на твореца. Иво Димчев е хореограф и пърформър. Работите му са на границата между live art, танц, театър и музика. Автор е на повече от 30 представления и пърформанса, показвани из цяла Европа и Америка и отличени с редица международни награди за театър и танц. Води майсторски класове в Националната театрална академия в Будапеща, в Кралската танцова консерватория в Антверпен, на фестивала ImpulsTanz във Виена, Tanz im August в Берлин и др.

 

Маратонът на „ТАРА-РА-БУМБИЯ“ завърши в полунощ, когато започна представлението на Марий Росен, Константин Тимошенко и Андрония Попова с музикалният синт-поп проект „Help Me Jones“. Триото е обединено от поезията на Марий Росен, който е и актьор, авторската електронна музика на Константин Тимошенко композитор и DJ и магнетичното присъствие на бек-вокала Андрония Попова. Музиката и сценографията, която показаха е съчетание между синтпоп, ню уейв и диско. Важна част от идентичността на „Help Me Jone“s е и изключителното им сценично поведение – за всеки концерт триото се подготвя със специални костюми, които перфектно допълват нестандартната им музика.

          Тази вечер /15 май/ благоевградския фестивал „ТАРА-РА-БУМБИЯ“ ще предложи на зрителите танцов пърформанс “ZEN PLAY”. Жителите и гостите на Благоевград ще могат да видят танцовия пърформанс от 19:00 часа на голяма сцена на ДТ „Никола Вапцаров“, с хореограф Живко Желязков. „ZEN PLAY” играе с познатите ни концептуални картини, развива болтовете и гайките на установените форми. Изпълнителите, които ще види публиката са Филип Миланов, Марион Дърова, Диана Александрова ,със специалното участие на Динко Желязков.

 

 

 

 

 

Невероятен театрален маратон представи благоевградския фестивал  ТАРА-РА-БУМБИЯ
Невероятен театрален маратон представи благоевградския фестивал  ТАРА-РА-БУМБИЯ
Невероятен театрален маратон представи благоевградския фестивал  ТАРА-РА-БУМБИЯ
Невероятен театрален маратон представи благоевградския фестивал  ТАРА-РА-БУМБИЯ

Добавете Вашия коментар

TOP