Ненчо Касъмов: Много интересни моменти, свързани с историята на “Пирин Фолк”, са минали през живота ми

03 Август 2022 | 10:30
0 коментара
Култура
Ненчо Касъмов: Много интересни моменти, свързани с историята на  Пирин Фолк”, са минали през живота ми

“Пирин Фолк е магия, която продължава вече 30 години. Няма друг такъв фестивал. С историята му съм свързан още с първото му издание като зрител. Тогава бях младеж на 23-24 години, но тъй като винаги съм обичал фолклорната музика, бях впечатлен от македонската песен. След това бях и продуцент на фестивала, а към днешна дата, вече 7 години, съм и негов директор. Много интересни моменти, свързани с историята му, са минали през живота ми”, казва Ненчо Касъмов, директор на фестивала, по време на участието си в поредицата “Магията на традициите: 30 години Пирин Фолк”.

“Музиката винаги ти дава заряд за живот. Занимавали сме се и с много други неща, но с брат ми Виктор, с който вървим ръка за ръка, именно желанието да правим хубава музика, която да остане за поколенията, ни е водело напред”, признава още фестивалният директор.

“Ние върнахме “Пирин Фолк” към корените му, към пиринската музика, с автентичността, с новите, модерните звучения. Това е бъдещето, така трябва да се работи”, убеден е г-н Касъмов. Той разкрива и каква е била личната им мотивация за учредяването на “Детски Пирин Фолк”: “Това беше идея, която от много време битуваше в съзнанието ни. С брат ми видяхме, че има нужда от тази приемственост между поколенията – от нещо по-различно, което да остане във времето. И тази идея вече жъне своите успехи, защото много от дечицата, които пораснаха на сцената на “Детски Пирин Фолк”, вече се явяват и в конкурсите за възрастни. Т.е. това, което си поставихме за цел, вече сме го изпълнили”.

“Работим, за да ги има хубавите песни, които да останат във времето”, категоричен е Ненчо Касъмов. Допълва, че през последните 7 години са вложили много старание и като телевизионери за доброто представяне на фестивала. И не скрива, че организацията им коства много ангажименти и усилия. А на въпрос за избора на песни и участници, отговаря, че хубавите песни ги определят преди всичко хората, защото “публиката решава коя песен ще бъде хит и коя не”. По негово мнение обаче, и като член на селекционното жури, някои от авторите на песни като че ли претупват работата си. Затова призовава всеки, решил да участва в “Пирин Фолк” в бъдеще, да полага много повече усилия: “Не че песните са лоши, допълва той, но винаги има какво още да се направи, за да бъдат още по-добри. Защото “Пирин Фолк” е марка и трябва да се правят хубави неща!”.

 

“Пирин Фолк е един от малкото фестивали, които удържаха на времето и събитията. От него излязоха много стойностни песни, които останаха във времето – хората ги пеят, живеят с тях, битуват с тях. И аз искрено се надявам това да продължи”, казва на свой ред Невена Цонева, също гост в поредицата “Магията на традициите”. Певицата разказва и за участието си във фестивала преди време с песента “Самодива”, която й е донесла много награди и много хубави емоции след това.

В епизода участват и сестрите Ива и Велислава Костадинови, които определят “Пирин Фолк” като “трибуна за сбъдване на мечти”.

С фестивала ни свързва любовта, обичта към пиринската песен, признават те. А един от първите им лични спомени от сцената в Летния театър на Сандански е участието на тяхната баба – певицата Гуна Иванова, през 2017 година, когато печели и голямата награда от конкурса за изпълнителско изкуство с песента “Не ме давай мила майко”.  Тази песен днес Ива и Велислава наричат “семейна песен” и е една от любимите им, които винаги изпълняват с удоволствие пред публика.

Ива и Велислава Костадинови, както и Невена Цонева, са част от звездния отбор гост-изпълнители, които тази година ще се качат на сцената на Летен Театър – Сандански за юбилейното издание на фестивала.

„Пирин Фолк“ 2022 ще се проведе на 26, 27 и 28 август, а специални гост изпълнители ще бъдат:

– на 26-ти август /петък/ – Детски Пирин Фолк: Георги Гоцев, Невена Цонева, Васко Лазаров и Лия.

– на 27 август /събота/ – Конкурс за изпълнителско изкуство: Наум Петрески и Зуица Лазова, Илия Луков, Ива и Велислава Костадинови.

– на 28 август /неделя/ – Конкурс за авторска македонска песен: Глория, Володя Стоянов, Севдалина и Валентин Спасови.

Целия епизод от “Магията на традициите: 30 години Пирин Фолк” – с участието на Ненчо Касъмов, Невена Цонева, Ива и Велислава Костадинови, ако сте пропуснали да гледате по Фен Фолк ТВ, можете да проследите и в официалния YouTube канал на телевизията тук:  https://www.youtube.com/watch?v=HytCgestTsA

Добавете Вашия коментар

TOP