Нелегалната цигарена фабрика бълвала до 200 мастърбокса дневно

05 Юли 2019 | 16:57
0 коментара
Криминално
Установено е, че членовете на организираната престъпна група произвеждат до 200 мастърбокса цигари на ден.
 
Фабриката е нова, от началото на годината - модерна с огромен производствен затворен цикъл.
 
Това заяви за разкритата вчера нелегална цигарена фабрика в село Труд говорителката на спецпрокуратурата Сийка Милева. Брифингът, в който участваха шефът на митниците Георги Костов и Калин Литов от "Митнически режим" към ГДБОП, бе излъчен на живо по Канал 3.
 
"Има изградени спални и кухненски помещения, фитнес, работниците не излизали навън, за да не будят подозрение. ЖивееЛИ в халето, храната се снабдявала от член на организираната престъпна група, така те нямали контакт с външи лица", продължи Сийка Милева, като уточни, че с работниците от Украйна и Молдова е общувано с помощта на българско-руски речник.
 
"Към настоящия момент се извършват множество действия, ще бъдат повдигнати обвинения на 12 лица за участие в организирана престъпна група и производство и разпространение на тютюневи изделия без разрешително. Спецпрокуратурата ще иска постоянна мярка задържане под стража по отношение на всички задържани лица", поясни Сийка Милева.
 
Калин Литов от "Митнически режим" към ГДБОП обрисува самата група като "строго установена с нива и сфери на отговорност" и впечатляваща конспиративност. "Бяха изключително конспиративни, мога да кажа, че прилагаха мерки и вземаха действия, които ние прилагаме в нашата работа", отбеляза той. 
 
"В хода на действията се установи, че наистина при изключителна конспиративност на територията на страната се осъществява нелегално производство. Установено бе, че лицата се намират във фабриката, не са български граждани - още една предпазна мярка. Те не познават страната, не говорят български, трудно биха се ориентирали къде се намират, с кого влизат в контакт, при задържане не могат да дадат каквито и да е обяснения", добави Литов. 
 
"Работниците са транспортирани до фабриката в землището на село Труд - не са излизали, в контакт са били с едно лице. На място се установи, че в склада има постройка в постройката с изолиращи пана и филтри. На работниците са създадени всички условия за работа, сградата е изцяло климатизирана, всичко е вътрешно монтирано, за да не се издава отвън. Електричеството е осигурявано чрез генератор, за да не се отчита голяма консумация на електроенергия", разясни Калин Литов.
 
Идеална маскировка с "изключителни мерки за прикриване" е имал и цехът за рязане на тютюн в село Ръжено Конаре, който обслужвал фабриката. "В тези постройки видимо нищо не се забелязва, те са празни, не са ползвани. На балите сено се вижда, че са под навес между 4 и 6 м, заставайки срещу тях не се вижда абсолютно нищо. Има специален проход, по който се стига до самата постройка, обградена от въпросните бали.
 
При проникването в баня в същата постройка има достъп до друго помещение със специална тръба, която да послужи за изтегляне през нея при проверка от МВР. Не са преценили, че тръбата е прекалено дълбоко вкопана и в самия й край тя бе сплескана - установено бе от специален екип на пожарната, който каза, че продължава на 60-70 м дължина.
 
Имаше втора поточна линия сглобена, действащата произвеждаше цигари King size, другата бе подготвена за т. нар. Slims. Нанесената вреда на бюждета е 15 милиона месечно, представете си ако бе въведена в експлоатация втората поточна линия", изчисли Калин Литов.

Добавете Вашия коментар

TOP