Некачествен боеприпас отне живота на 1 американец на полигон на ВМЗ Сопот

06 Юни 2015 | 16:18
0 коментара
Криминално
Некачествен боеприпас отне живота на 1 американец на полигон на ВМЗ Сопот

Американски гражданин стана жертва на некачествен боеприпас, който избухна по време на стрелба с гранатомет на полигона "Анево".

Трагедията се е разиграла около 11.30 часа, когато при планови експериментални стрелби боеприпасът се е взривил. Той е произведен във ВМЗ-Сопот през 1984 г., а преди 4-5 години е закупен от фирма "Алгънс". При инцидента са ранени още двама чужденци – американец и канадец - и двама българи. Единият от българите е преводач, а другият е шофьор според предварителната информация.

Всички пострадали са настанени в Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив. Най-тежко пострадал е американският гражданин, който е настанен първи. Той е с липсваща дясна длан, с пневмоторакс, разкъсни-контузни рани в областта на корема и гърдите и фрактури на черепа. Американецът в момента е на операционната маса и лекарите се борят за живота му. Състоянието му е тежко и нестабилно.

Вторият пострадал е канадски гражданин. Той е на средна възраст. Раненият е в сравнително добро общо състояние с контузии в дясното рамо и сухожилието на дясното ходило. В болницата са настанени и двама българи – млади мъже. Единият е с множество разкъсвания в колената на двата крака, а другият - с контузни рани в ръцете и главата. Двамата са в стабилно общо състояние. Всички налични екипи плюс дублиращи оказват помощ в момента, каза доктор Кирил Атлиев, началник на Спешно отделение. Контузиите са причинени от взривна вълна с метални осколки, добави той.

Първи на мястото на инцидента са пристигнали кметът на Сопот Веселин Личев, областният управител Розалин Петков. Трагедията е станал точно по времето, когато се отбелязва 80-годишнината от къщата-музей на Иван Вазов в Сопот. Градоначалникът на Сопот обясни, че става дума за еднократна експлозия и няма опасност от нови взривове за хората, които живеят или работят в района.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова също пристигна на полигона в Анево от Казанлък, където присъства на първа копка за ремонт на математическата гимназия в града. "Много неприятен инцидент, за което съжалявам. Все още нямам много информация", каза тя в Казанлък малко преди да тръгне.

Вече е започнато разследване на причините, довели до тежкия инцидент. На мястото се намира окръжният прокурор на Пловдив и екип от следователи от Следствения отдел на ОП - Пловдив. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров е изпратен и дежурният мобилен екип от НслС.

Своя проверка обещаха да направят и от Инспекцията по труда. Неин представител заяви, че полигонът не е проверяван скоро. На негова територия се извършват дейности, свързани с боравенето на въоръжения, което не е в компетенциите на дирекцията. "Тъй като има пострадали, ще извършим проверката", каза служителят на контролния орган. Инспекцията по труда ще провери дали са спазвани изискванията за безопасност.

Военният полигон в Анево е отдаден за конкретния случай под аренда на частна американска компания, а не за продължителен период от време, както бе съобщено по-рано.

"Причините за инцидента са изцяло свързани с частната фирма. Единствената връзка на ВМЗ-Сопот е отдаденият полигон в Анево, за което има сключен договор с "Алгънс" с всички необходими заверки", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той уточни, че на място са новият технически директор на ВМЗ-Сопот, областният управител, кметът на Карлово и членовете на Съвета на директорите на предприятието. "Поддържам непрекъсната връзка с тях. Информирам и министър-председателя за ситуацията", допълни Лукарски. "Надявам се състоянието на пострадалите да се стабилизира. Съжалявам за загубата на близките на загиналия при инцидента", завърши той.

Представител на Министерството на отбраната заяви пред бТВ, че пострадалите не са нито български военни, нито военни от съюзнически държави, които провеждат учения с български части на наша територия.

Полигонът Анево е разположен недалеч от Иганово, където неотдавна също имаше експлозии.

Взривът избухна броени дни след като дългогодишният изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев бе освободен от поста си с решение на Съвета на директорите.

Източник:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP