НЕДОВОЛНИ! Полицаи и надзиратели опъват палатков лагер пред министерството на Асен Василев

31 Март 2022 | 13:26
0 коментара
Криминално
НЕДОВОЛНИ! Полицаи и надзиратели опъват палатков лагер пред министерството на Асен Василев

Служителите в МВР и тези, работещи в затворите у нас, готвят нов протест. Искането остава същото - увеличение на основните възнаграждения на служителите в Министерството на вътрешните работи с 25% и  стартиране на реална и цялостна промяна в МВР и специализираните дирекции в МП.

Досега синдикатите настояваха за 20% увеличение на трудовите възнаграждение, но от 1 април процентите нарастват на 25.

Ето какво съобщават служителите на МВР:

"Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) напомнят, че продължават да са в състояние на протест, поради липса на напредък и реални действия за промяна и подобряване на политиката по доходите в МВР, реализирана от управляващата коалиция, както и отказа от подходяща индексация в Министерство на правосъдието ( МП).

Съвети за поддържане на костно здраве при метастатична костна болестVesti.bg

[Съвети за поддържане на костно здраве при метастатична костна болест]

Въпреки организираните досега протестни действия в национален и регионален мащаб, представителите на изпълнителната власт продължават да неглижират двете основни искания на СФСМВР и ССЗБ за увеличение на основните възнаграждения на служителите в Министерството на вътрешните работи с 20% и  стартиране на реална и цялостна промяна в МВР и специализираните дирекции в МП.

Въпреки декларираните намерения за стартиране на реформа в МВР, която да е консултирана с представителите на работещите в МВР и българските граждани, към момента не са предприети конкретни действия в тази посока.

Въпреки, че Република България е страна членка на ЕС, формалността, демонстрираното неуважение към социалните партньори и липсата на резултати, продължават да са основни принципи на работа в МВР и МП, които по никакъв начин не отговарят на основните европейски принципи и ценности. Въпреки приетите спешни мерки, описани в Приложение 10 от Коалиционното споразумение, тя продължават да не се реализират.

Именно поради липсата на адекватни резултати  и диалог, е очевидна необходимостта СФСМВР и ССЗБ да напомнят за пореден път на управляващите за своите искания. Това „напомняне“ ще стартира на 1 април 2022 година  в 12.00 часа с изграждане на палатков лагер пред Министерството на финансите в София. Първоначално лагерът ще се състои от една палатка, като при необходимост периодично ще бъдат добавяни други.

Считано от 1 април 2022 година, размерът на исканото увеличение на основните възнаграждения на служителите в Министерството на вътрешните работи  и Министерство на правосъдието ще бъде 25%. И ще продължи да се увеличава. Датата на построяване на палатковия лагер не е избрана случайно. В случай, че и тази форма на протест не доведе до задоволителен резултат, СФСМВР и ССЗБ ще предприемат необходимите действия и ще демонстрират своята категоричност, както и решителността на работещите в МВР и МП, като  организира по-радикални протести."

Междувременно вътрешният министър Бойко Рашков излезе с отчет за свършената работа във ведомството му. "Обсъждаме структурни промени в МВР", каза той. По думите му те няма да намалят способността на министерството да изпълнява своите задачи и функции.

„Ние няма да се лишим от кадри и да нямаме възможност в ситуация като днешната - на военни действия, да не можем да обезпечим сигурността на стратегическите обекти. Трябва да имаме резерви, за да можем да реагираме при подобни инциденти. Структурни промени сме започнали да обмисляме на централно и местно ниво, има изготвен и математически модел. Министерството в голяма степен е застинало с десетилетия”, добави той. Министърът уточни, че ще бъдат направени и промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

„Няколко пъти аргументирах тази потребност в парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност. Промените ще са в четири направления. Част от тях касаят образуването на досъдебни производства, извършването на някои действия по разследванията и др. Ако законите не са актуални, те не могат да обслужват днешните отношения. Работим в тази посока”, обясни Рашков.

Бойко Рашков коментира още, че има трикратно увеличение в броя на образуваните досъдебни дела за престъпления по време на изборите. „Миналата година за първи път провеждането на честни избори у нас постигна обществено полезните резултати, които се очакваха от МВР. В голяма степен служителите на МВР осъзнаха отговорността си и осигуриха провеждането на честни избори. Не мога да кажа, че на 100% изборите бяха честни. Направили сме си нашия анализ. Получили сме оперативна информация и си обясняваме как се е случило това. Не са ни стигнали силите навсякъде, за да можем да противодействаме ефективно и да започнем разследвания по различни случаи. Но, в сравнение с април месец, в периода юли - ноември регистрирахме трикратно увеличение на броя на образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите и купуването и продаването на гласове. Толкова бяха свикнали да печелят избори някои хора, че действията на МВР ги изненадаха”, уточни вътрешният министър.

Той коментира и случаи на "носене на куфарчета с пари". "Те обикновено са свързани с партиите с големи субсидии. Една новопоявила се партия едва ли ще има такива ресурси като ГЕРБ и ДПС, например. През миналата година откривахме престъпления, свързани основно с тези две партии”, добави той.

„Нещо характерно за миналата година, което не се е случвало, е да се обърне внимание по какъв начин се изграждат магистралите у нас- нито прокуратурата, нито МВР с предишното й ръководство, нито „Национална сигурност” са се интересували от това дали протичат законосъобразно нещата, а там се разходват много пари. Пита се, дали това бездействие е случайно. С идването на първия служебен кабинет, незабавно започнахме спешни проверки. Хвърли ли сме сериозен ресурс да изясним тези въпроси още миналата година. Пита се къде са тези ръководители, които сега са народни представители , да кажат защо по тяхно време не започна проверка как се строи магистрала „Хемус”, как се разходват средствата. Продължаваме да установяваме извършването на изключително тежки престъпления, присвояването на големи ресурси. Тези милиони не са на някой бизнесмен, те са на държавния бюджет”, допълни той.

Добавете Вашия коментар

TOP