НАЗРЯВА ОПАСНОСТ В СЪРБИЯ: До границата ни пламва епидемия от едра шарка!

08 Февруари 2024 | 08:23
0 коментара
Общество
България
НАЗРЯВА ОПАСНОСТ В СЪРБИЯ: До границата ни пламва епидемия от едра шарка!

Опасна зараза се превръща в епидемия до границата ни. Съседите ни вече са в паника, след като 15-годишно дете е с тежки усложнения от болестта едра шарка.

Опасността

Мрачните предчувствия на епидемиолозите се сбъдват - Сърбия е на прага на епидемия от вариола, най-заразната и опасна болест, позната на човечеството, бият тревога сръбските медии.

В сряда беше официално обявено, че 15-годишно дете от Белград, се е разболяло от вариола и е хоспитализирано поради усложнения . Тревогата се засилва от факта, че детето не е пътувало в чужбина, а се е заразило в Сърбия, което означава, че  заразата е широко разпространяваща се при съседите.

При нисък ваксинационен обхват с MMR ваксината, епидемията чука на вратата ни, алармират местни епидемиолози.

От публикации в местната преса става ясно, че е само въпрос на време колко хора ще се разболеят от едра шарка, а не дали ще се разболеят от нея .

Сръбските лекари трескаво търсят кой е т.нар „нулев“ пациент, който е внесъл заразата и колко още души е заразил.

Заразена се оказва и майката на хоспитализираното дете, вероятно пипнала болестта от него.

Лекарите в съседна Сърбия предупреждават, че в страната няма изграден колективен имунитет и всички предпоставки за епидемия от шарка са налице, пише Blic.

Болестта

Едрата шарка (на латински: variola vera или вариола) е силно заразна вирусна болест, засягаща само хората.

Причинява се от 2 вида вируси, наречени Variola major и Variola minor. Първият вид причинява по-смъртоносна форма със смъртност при 20 – 40% от инфектираните, докато вторият убива само 1% от жертвите си.

Много от оцелелите ослепяват частично или напълно поради възпаление на роговицата, а по кожата остават типични за шарката белези. Средно изчислено в периода на 20 век, вариолата причинява 300 – 500 милиона смъртни случая.

Само през 1967 г. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че от 15 милиона души заразени от болестта 2 милиона умират същата година. Последните случаи на едра шарка са регистрирани през 1977 г., а през 1980 г. СЗО обявява окончателното унищожаване на вируса в природата.

Заразяването става най-често чрез пръски, инфектирани крусти и т.н., или косвено – чрез заразени предмети, мухи, домашни животни. Боледуват лица на всякаква възраст.

 

Да се надяваме, че епидемията няма да прескочи границата и да пламнем и ние, особено като се имат предвид интензивните потоци хора, преминаващи и в двете посоки, както и агресивността на заразната болест.Телеграф

Добавете Вашия коментар

TOP