Навръх Св. Мина! ОбС даде зелена светлина за изграждането на нов православен храм в Благоевград

11 Ноември 2022 | 18:01
4 коментара
Бизнес
Навръх Св. Мина! ОбС даде зелена светлина за изграждането на нов православен храм в Благоевград

С пълно мнозинство общинските съветници подкрепиха предложението на кмета на Благоевград Илко Стоянов да бъде дарен общински поземлен имот на Неврокопската Света Митрополия за изграждане на православен храм „Св. Великомъченик Мина“.

Решението бе взето по време на извънредно заседание днес, 11.11.2022 г., когато почитаме светеца, който ще бъде патрон на новата църква.

Дареният имот е с площ 1370 кв. м. и се намира на ул. „Чакалица“, в района на кооперативния пазар в областния център на Пиринско.

По време на сесията присъства и Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, придружен местни свещеници.

„Днес на този светъл празник, с решението имотът да бъде дарен за изграждане на нов православен храм, от какъвто Благоевград несъмнено има нужда, ние даваме едно изключително позитивно послание към цялото общество. Хората, които сме се събрали в тази зала и всички, които участват и ще участват в този процес, имаме възможността и огромната чест да завършим едно дело, започнато далеч преди нас. С построяването на храма ще се реши дългогодишен проблем, защото капацитетът на църквите на територията на града към момента не е достатъчен да побере всички миряни“, заяви кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим подчерта, че това е една основна крачка за да бъде реализирана идея, която датира още от 40-те години на миналия век.

„Оттогава досега нуждите на православните християни за нов храм са нараснали многократно. Свидетели сме на интензивна посещаемост на църквите. Предходната много важна крачка в този процес е направена през 2005 г., когато е извършена първа копка за нов православен храм. С продължителния период Бог дава възможност на много хора да вземат участие в този процес, което ясно показва, че трябва да се обединяваме около вярата, християнските ценности и традиции“, заяви Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков определи решението на ОбС, на база предложението на кмета Илко Стоянов, като исторически акт.

Добавени коментари

Иван публикува:
12 Ноември 2022 | 09:58
Колко пъти вече общинарите гласуват за това място да се даде за храм! Нема кмет, който да не накарал общ.съветници да го гласуват! А църква нема! Само приказки и хартийки!
4власт публикува:
12 Ноември 2022 | 08:21
данчо жъчката е казал че ще подкрепи илко за кмет евала щом жъчките застанаха зад него значи ке стане кмет на бело поле
МАРИНА публикува:
12 Ноември 2022 | 08:08
ОБРАТНОТО БРОЕНЕ ЗАПОЧНА. ГЕРБ НЯМА ДА ИЗДИГАТ ИЛИ ПОДКРЕПАТ ИЛКО СТОЯНОВ ЗА КМЕТ НА БЛАГОЕВГРАД. ГЕРБ ИЗДИГАТ МЛАД ИНТЕЛИГЕНТЕН МЪЖ ЗА КМЕТ. ЛЕК ДЕН ПОЖЕЛАВАМ НА ТРОЛОВЕТЕ ОТ ОБЩИНАТА.
стига да бе с тоя илко публикува:
11 Ноември 2022 | 20:27
стига сте ми го поднасяли тоя илко бе нема да е повече кмет това го знае всеки. илко остава в историята 29 милиона лева за аквапарк. на кой му викат тръчи лажи в градо, на кой му викат наркоман и алкохолик на тръчи лажи.

Добавете Вашия коментар

TOP