Насред лято: Сандански го закъса за сервитьори и готвачи

23 Юни 2022 | 12:15
0 коментара
Бизнес
Насред лято: Сандански го закъса за сервитьори и готвачи

Табели с надпис на витрините, че се търсят сервитьори и помощен персонал” са поставени на заведенията по централните улици „Македония“, „Воден“ и „Банска“ в Сандански /на снимката/. 

От началото на седмицата кафе-сладкарницата на площад „Македония“ е затворена. Масите и столовете са събрани на едно място. Липсва табела с информация дали заведението е само временно затворено, или се търси нов наемател.

Репортерска проверка установи, че от средата на месец юни някои от собствениците на заведения в горещите часове от 14.00 до 18.00 ч. затварят и не работят, като така пестят пари за заплати на персонала. 

Стана практика сервитьори в Сандански да си взимат отпуск, за да работят на морето за по-високи заплати. Един от санданските сервитьори, които през лятото от няколко години заминават за морето – Владимир Атанасов, разказа:

„Не знам от колко години вече работя по морето през летните месеци. Там за два месеца ще заработя заплата за една година, която получавам в Сандански. Имам уговорка с работодателя си да ползвам платения си отпуск и след това още месец и половина съм в неплатен. Две години пропуснах заради Ковид пандемията. Сега броя дните до заминаването ми”, каза Вл. Атанасов, който работи в ресторант в центъра на Сандански.

Собствениците на по-малки заведения назначават временно на работа ученици през лятната ваканция. Майката на единадесетокласничката Стефани – Катя Симеонова, сподели, че от началото на месец юли дъщеря й ще започне работа в пицария, ще продава пици. Това е нейното желание, за да си изкара някой лев.

„Аз се съгласих да работи, вместо по цял ден да е на лаптопа. Тя само ще продава, заведението е на самообслужване. Това е първото й работно място, засега има голямо желание, ще видим, когато започне, каза Катя. 

Проблем с наемане на деца под 18 години е и  тромавата система по издаване на документи от  Инспекцията по труда. Работодателите трябва първо да представят длъжностна характеристика, резултати от оценката на риска, осигурени мерки за защита на здравето и безопасността на работещия, списък на необходимите лични предпазни средства, както и медицинско заключение, че детето може да извършва работата, за която кандидатства./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP