Насочват 1,4 млрд. лв. за увеличение на пенсиите, вдигат и данъчните облекчения за работещи родители

17 Май 2022 | 11:16
0 коментара
Политика
Насочват 1,4 млрд. лв. за увеличение на пенсиите, вдигат и данъчните облекчения за работещи родители

1,4 млрд. лв. от пакета мерки ще бъде насочен за увеличение на пенсиите, така че в тях да се включат сегашните добавки и увеличението да изпреварва инфлацията.

Минималната ще се вдигне от 370 на 450 лв., а останалите – пропорционално. Тоя заяви председателят на „Продължаваме промянате“ Андрей Гюров в ефира на bTV.

Мярката ще е част от пакета мерки, които правителството ще предложи в отговор на кризата. Те ще струват около 2 млрд. лв. до края на годината.

„Отпада прагът и максималната пенсия може да стигне 3400 лв., като тя ще се върже с максималния осигурителен доход.

От октомври се планира и преизчисление чрез промяна на швейцарското правило, за да се премахне неравенството между хората, които са се пенсионирали по-рано или по-късно – формулата да не е 50% от инфлацията и 50% от осигурителния доход, а винаги да се гледа по-високото от двете.

Промяната ще е със задна дата от 2008 г. За работещите родители ще се увеличи данъчното облекчение от 450 на 600 лв. за едно дете и от 900 на 1200 лв. за две деца. Помощите за деца инвалиди също се вдига с 33%, като средствата ще могат да се ползват на тримесечие, а не в края на годината.

Предлагаме ДДС за потребителите на централно парно и газ да падне от 20 на 9%“, обясни още Гюров.

Добавете Вашия коментар

TOP