Нашенци и гърци пият вино с богове в с. Илинденци!

09 Януари 2018 | 10:44
0 коментара
Общество

Боговете на виното пристигат в село Илинденци за 26-ия поред празник на течния еликсир.

Стотици хора ще ги посрещнат на 3-ти февруари в местността Масовец, където се ширят хиляди декари лозови масиви. В уникалното тържество ще участват боговете Сабазий, Загрей, Дионисий, Бакхус, свети Трифон и Ярило. Шестте божества са на фригийците, траките, гърците, римляните, християните и славяните – народите, които са населявали благодатната за производство на грозде и вино земя.

„Празникът започва в 10,00 часа. Очакваме много гости от Пиринския край и от Гърция. Ще има много вино, музика и настроение”, заяви кметът на селището – Илия Башлиев. Свещеник ще освети и ще зареже лозята, като ще нарича за здраве и берекет. Това ще стане пред боговете на виното и тяхната свита, в която ще има и доста вакханки. С тях ще е и момата Кераца, която дала някога името на прочутия бял сорт грозде „Керацуда”, което вирее в този район. Бог Дионисий, водач на божествената група, също ще зареже лозята. Кераца пък ще полие с вино лозовите насаждения, за да е богата реколтата, да са пълни бъчвите с грозде и вино и тази година.

„Точно по обяд, в 12,00 часа, запова веселбата в центъра на селото. Всички ще се хванат на кръшни народни хора. Специално жури пък ще дегустира младит вина и стопанинът на най-доброто от тях ще бъде коронясан за цар на виното”, каза още кметът Башлиев.

Добавете Вашия коментар

TOP