НАСА: Огромен астероид може да удари Земята на Гергьовден 2020 г.

28 Ноември 2019 | 13:24
0 коментара
Любопитно

НАСА е американската организация, която има добра репутация по цял свят, а това не е често срещано явление.

Причината за това е, че тя е сред най-надеждните източнити на информация, когато става въпрос за небесни тела и взаимодействието между тях. Днес обаче се оказва, че НАСА разполагат с точната дата през 2020 година, когато огромен астероид може да удари Земята и да убие милиони.

Астероид с размерите на Хеопсовата пирамида лети към Земята. 

От НАСА обявиха точната дата, когато е възможно да удари планетата ни, пишат от blitz.bg. Това съобщава „Дейли Експрес“. НАСА разкри подробности за астероида, известен като JK1, който се движи към земята.

Парчето скала, което е с огромни размери – 130 метра в диаметър, ще стигне до нашата планета на 6 май 2022 година, а последиците ще са опустошителни.

От космическата агенция посочиха, че ако астероидът продължава да се движи по настоящата си траектория, може да ни удари със сила 230 килотона (230 000 тона тротилов еквивалент).

Ефектът ще бъде 15 пъти по-силен от този на атомната бомба, хвърлена над Хирошима и ще освободи енергия, равняваща се приблизително на 15 килотона тротил.

Учените посочват, че ако JF1 удари населен район, ще унищожи цял град незабавно, причинявайки смъртта на милиони хора. Но дори и да падне в най-отдалечения район на Тихия океан, ще предизвика опустошителни цунамита и „ядрена зима“, които биха предизвикали огромни промени в живота на Земята. Заради всичко това астероидът е обявен за постоянно наблюдение от намиращата се близо до земята система „Сентри“.

От НАСА посочват, че шансът астероидът да удари Земята е малък – 0,026%. Въпреки това той ще продължава да бъде следен заради големите си размери.

Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство, НАСА (англ. National Aeronautics and Space Administration, NASA) е американска правителствена агенция, отговорна за националната програма за космически изследвания.

Създадена е през 1958 г. Следвайки Съветската космическа програма, която успешно изстрелва първия изкуствен спътник в космоса (Спутник-1), САЩ също насочват усилията си към космоса. Конгресът на САЩ алармира за заплаха, свързана с американската безопасност и технологично лидерство (познато е като „Кризата Спутник“), което налага взимането на незабавни мерки.

Президентът Дуайт Айзенхауер и неговите съветници обсъждат по-находчиви мерки. След няколко месеца е решено, че е нужна нова федерална агенция, която да ръководи всички невоенни дейности в космоса.

По това време е създадена и DARPA и по-късно много нейни ранни проекти са прехвърлени към НАСА.

Добавете Вашия коментар

TOP