Нарушител на заповед за защита на домашно насилие отива в затвора

21 Юни 2023 | 17:05
0 коментара
Криминално
Кюстендил
Нарушител на  заповед за защита на домашно насилие отива в затвора

Районният съд в Дупница взе мярка за неотклонение ,,Задържане под стража“, по отношение на 49- годишен дупничанин, който е привлечен като обвиняем за грабеж, закани за убийство и неизпълнение на заповед за незабавна защита от домашно насилие, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Кюстендил. Съдът, под председателството на съдия Маргарита Алексиева уважи искането на Районна прокуратура – Кюстендил, за вземане на най- тежката мярка за неотклонение.

 

Б. Б. е привлечен като обвиняем за това, че на 17.06.2023 г., на спирка за градски транспорт в гр. Дупница е отнел чужди движими вещи – мобилен телефон, портмоне с лична карта, документи и сумата от 200 лв., с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила, както и за това, че се е заканил с убийство на пострадалата и двете й дъщери. Б. Б. е обвиняем и затова, че не е изпълнил заповед за незабавна защита, съгласно която е задължен да се въздържа от домашно насилие спрямо пострадалата и му се забранява да я приближава на по- малко от 50 м.

Районен съд – Дупница намира, че с оглед характера на настоящото производство, събрания доказателствен материал е достатъчен за формиране на обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършване на деянията. Съдът счита, че в случая не съществува реална опасност обвиняемия да се укрие, предвид наличие на постоянен адрес, трудова ангажираност и липса на данни за укриване и препятстване на разследването. Същевременно обаче съдът намира, че е налице реална опасност от извършване на престъпление, предвид обремененото съдебно минало на обвиняемия, видно от приложената по делото справка за съдимост, като следва да се има предвид и, че се касае за тежки умишлени престъпления против личността и собствеността, извършени в условията на реална съвкупност, представляващи усложнена престъпна дейност. Тази опасност настоящата инстанция отчита като такава, предвид високата степен на обществена опасност на деянията, на дееца и конкретните обстоятелства – с оглед мястото, времето и начина на извършването им – в ранните часове на деня, по отношение на лице от женски пол и с изключителна дързост и жестокост.

 

Видно от гласните доказателствени средства, последните случаи на упражнен физически и психически тормоз от обвиняемия спрямо пострадалата са от началото на м. юни 2023 г. въпреки издадената преди това заповед за незабавна защита срещу Б.Б. да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо пострадалата, както и в забрана да я приближава на по-малко от 50 метра.

Определението на РС – Дупница подлежи на незабавно изпълнение, както и на обжалване и/или протестиране в 3- дневен срок от днес, пред Окръжен съд – Кюстендил.

Добавете Вашия коментар

TOP