Народното събрание решава дали Каримански да оглави БНБ

15 април 2022 | 08:27
0 коментара
Народното събрание решава дали Каримански да оглави БНБ

Днес депутатите трябва да решат дали Любомир Каримански от Парламентарната група на "Има такъв народ" ще оглави Народната банка. Той е единственият кандидат за управител на БНБ.

Изборът на управител на БНБ стана повод за тежки противоречия в управляващата коалиция, предаде репортер на БГНЕС.

Каримански първо ще бъде изслушан в парламента, а след това депутатите ще гласуват кандидатурата му. За да бъде избран са необходими гласовете на половината от регистриралите се депутати.

Депутатите от "Продължаваме промяната" съобщиха, че няма да гласуват за Каримански.

В неделя председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров се отказа от състезанието за гуверньор на БНБ, защото не е срещнал необходимата подкрепа.

Ако не бъде избран управител на БНБ, може да се обяви нов конкурс. До избирането на нов гуверньор, длъжността ще изпълнява досегашния управител Димитър Радев, чийто шестгодишен мандат изтече миналата година.

След гласуването за нов управител на БНБ депутатите ще изслушат външния министър по искане на ГЕРБ във връзка с изказвания на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и на външния министър на Германия Аналена Бербок, че България е дала съгласие за започване на преговори за еврочленството на Република Северна Македония. /БГНЕС


Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?