Народното събрание отхвърли предложението на АТАКА за повишаване на работните заплати в България

12 Юни 2015 | 13:46
0 коментара
Политика
Народното събрание отхвърли предложението на АТАКА за повишаване на работните заплати в България

По време на дебатите депутатът от АТАКА Илиан Тодоров заяви по предложението за вдигане на минималната работна заплата, че българите не получиха това, което очакват от ЕС. „Всички помним предисторията, когато българските политици обещаваха, че след присъединяването ни към ЕС стандартът на живот ще се повиши и българите ще получават европейски заплати, че ще живеят по-добре. Чувам от другите парламентарни групи, че заплатите в България не може да се повишат, заради производителността на труд, която била много по-ниска от останалите държави в ЕС. Това е абсолютна заблуда“, заяви атакистът и попита с какво българин, който работи в сферата на услугите в Испания, примерно на рецепция на хотел, е по-производителен от българина, който работи като рецепционист в България. „И защо българинът, който работи на рецепция в хотел в Испания получава 7 пъти по-висока заплата от българина, който прави същото у нас? Каква е разликата в производителността на труда“, попита още Тодоров.

 

„В момента минималната заплата в страната е 190 евро. Казваме, че заплатите в България били най-ниските в ЕС, но те са по-ниски и от редица държави от третия свят“, подчерта народният представител от благоевградски регион и даде за пример Екваториална Гвинея, където минималната заплата е в размер на 230 евро,  в Габон – 267 евро, Йордания, която е една от най-бедните държави в близкия Изток – минимална работна заплата е 237 евро. Тринидад и Тобаго – 290 евро  срещу 190 евро в европейска България, която е член на НАТО.

„Същата е ситуацията и в държавите от Латинска Америка. В Перу минимална заплата е 260 евро, Колумбия – 240 евро, Еквадор – 300 евро, в Парагвай, Уругвай и редица други държави минималните заплати са по-високи от България“, продължи с примерите Тодоров. От парламентарната трибуна той показа снимка на племе от остров Вануату. „Тези хора получават 285 евро минимална работна заплата“, шокира с информацията депутатът.

Не се учудвайте защо българите бягат от страната ни. Ако не приемете предложението на АТАКА за увеличение на работните заплати, след 10 години вместо лекари ще ни лекуват шамани допълни националиста. Учители, инженери, младите българи и всички работещи днес получават по-ниски заплати от африканците. Това е недопустимо заяви Тодоров. Въпреки всички доводи на Илиан Тодоров, управляващите отхвърлиха предложението на АТАКА.

Добавете Вашия коментар

TOP