Народе???? Обществени реакции в Мрежата след падането на правителството

23 Юни 2022 | 11:10
0 коментара
Общество
Народе???? Обществени реакции в Мрежата след падането на правителството

Стефан Левашки, адвокат: 

Народе????

Теодор Ушев, аниматор:

Чувството на отчаяние е перманентно състояние в държавата.

Защото толкова години тези които могат и искат, са перманентно спирани от неможещите, неграмотните и мързеливите.

Трябва да има разрешение, трябва...

Радикално, ако трябва.

Иначе ни чакат още 30 г. несретност.

Радослав Бимбалов, рекламист:

Не! Няма да стане. Няма да ви дадем бъдещето на децата си, лакоми, противни твари! НЕ!

Димитър Бечев, политически наблюдател:

Пеевски има административен опит, стаж в бизнеса, името му звучи македонски, от евроатлантическа партия е. Идеален премиер!

проф. Ивайло Дичев, преподавател в СУ:

Какво ни чака ли?

Юли - върти се парламентарната "рулетка", ПП+ДБ не иска да прави компромиси, ГЕРБ-ДПС се страхуват от растящи протести, третите просто се отказват.

Август - септември, служебно правителство без парламент,, т е пропада фондът за възстановяване, еврото, енергоносителите и пр.

Октомври - новите депутати си търсят местата в залата, ориентират се в коридорите, избират комисии.

Ноември - отново почват трудни договорки между този път 8 партии. Задълбочават се кризите, засилват се протестите, които плашат потенциалните управляващи.

Декември може би имаме правителство - качулка след много дъждове.

Николай Слатински, експерт по международна и национална сигурност:

Как беше някога:

1. Коалиционният партньор в управлението (ДПС) оттегля подкрепата си за правителството и то става де факто правителство на малцинството.

2. Свален от поста е председателят на парламента (Стефан Савов).

3. Започва унищожителна атака срещу правителството от новата широка опозиция и президента за т нар. "македонска афера".

4. Правителството е свалено.

5. Избрано е Беровото правителство.

Как е сега:

1. Коалиционният партньор в уравлението (ИТН) оттегля подкрепата си за правителството и то става де факто правителство на малцинството.

2. Свален от поста е председателят на парламента (Николай Минчев).

3. Започва унищожителна атака срещу правителството от новата широка опозиция и президента за т.нар. "македонска сделка".

4. Правителството е свалено.

5. ...

Манол Пейков, издател, бивш депутат от "Демократична България":

Да бъдем оптимисти. И да не забравяме думите на неподражаемия Кормак Маккарти:

"Човек никога не знае от какъв по-лош късмет го е спасил лошият му късмет."

Демокрацията е маратон, а не спринт. Към средата на дистанцията неизбежно настъпва криза. Въпросът е да намерим сили да се изправим. И да продължим нататък.

проф. Евгений Дайнов, политолог:

Мдааа... Тия страхливци все пак ни обявиха война. Ще трябва издържливост и неотстъпчивост.

Никакви договорки. Челен сблъсък.

Който мигне пръв.

Найо Тицин, журналист:

Голямата битка с мафията - ГЕРБ, ДПС, Възраждане, ИТН тепърва започва!

Татяна Кристи, журналист:

Това правителство ба свалено от партии, чиито лидери де юре не са във властта! Борисов, Доган, Трифонов! Не знам за друга дължава, чиито партии са с парламентарно представителство, но техните партийни лидери не са нито в парламента нито в изпълнителната власт и не носят персонална отговорност пред избирателите си и закона!

Това говори единствено за мутренски модел на политика! "Лидери", които стоят на заден план в дупките си и дърпат конците, заедно с тези, които ги държат за топките! Отвратителна картина! Жалко за децата на България, те не заслужават това!

доц. Иво Инджов, политически наблюдател:

Шах и мат - може би това си е помислил Борисов, който освен че е футболист аматор, поназнайва нещо и от шаха , при падането на правителството на Кирил Петков/тройната коалиция. Това стана възможно, след като ИТН на Слави Трифонов удобно разчисти терена за атаката на ГЕРБ, изтегляйки еднолично своите министри от правителството. Но веднага след победата на новата, поне засега, ситуативна коалиция - ГЕРБ, ДПС, ИТН - минала "на другия бряг", и "Възраждане", започна нова партия шах с много неизвестни.

Сега положението и за "Продължаваме промяната", която е на ход, защото ще получи нов мандат от президента за съставяне на правителство, но и за ГЕРБ, която ще е втора в процедурата с мандатите, е цугцванг (играчът няма полезен ход, а е длъжен да играе ). Дори Петков да намери още няколко депутати от ИТН, които в добавка към петимата досега отцепници да напуснат потъващия кораб на Слави, за да се закрепи коалицията ПП - БСП - ДБ, това ще е успех ден до пладне. Такова правителство, на ръба на малцинството, трудно ще издържи до местните избори, каквито анонси се чуват, трудно ще му е до края на годината дори. Защото предстоят поне няколко национално отговорни решения - за РСМ, бюджета за 2023 г., евентуално за промяна на Закона за съдебната власт с цел ускоряване на съдебната реформа и др., за чиято легитимност ще се изисква подкрепа, по-голяма от 121 гласа.

Същевременно вече отпадна вариантът програмно правителство на новата четворна коалиция, което изглеждаше една от двете алтернативи за изход от заплетената ситуация поне до днес. След като ГЕРБ и ДПС подкрепиха каегорично т. нар. френско предложение за разблокиране на спора ни с Македония и вдигане на българското вето за преговорите й за членство в ЕС, трудно е да си представим, че националистите на Костадин Костадинов и популистите на Трифонов ще подкрепят дори експертен кабинет, подпиран от нови "национални предатели" за Македония. А и надали президентът Радев ще връчи третия, "компромисен" вандат на компрометираната ИТН.

И така - на хоризонта се задават поредните предсрочни избори. Колкото по-рано се случат - толкова по-добре, за да може България да започне на чисто новата година. За да бъдат успешни те за страната и промяната да продължи, трябва да има силно предизборна взаимодействие, дори коалиция между ПП, ДБ, "Ние идваме" на Хаджигетнов и Бабикян - колко много липсва сега в парламента една автентична протестна партия, която да ускорява съдебната и други реформи! Най-вероятно либерално-демократичните сили тя ще трябва да се коалират отново с БСП на Нинова. Въпреки че не е реформирана, соцпартията досега се оказва надежден коалиционен партньор.

Хубавото е, че ако минем по-бързо в режим на предизборната кампания, тя ще се проведе в условията на нова протестна вълна. Която има всички шансове да съдества на силите на промяната, защото колкото и да е странно, си има добре познат, ранен, но непобеден враг - модела "Борисов - Пеевски - Гешев".

Важна ще е и ролята на президента Радев. Той вече разочарова много граждани, демонстрирали активно срещу завладяната държава, вкл. в подкрепа на президентската институция и на него лично през 2020 г. Радев продължава да критикува с повод и без повод правителството, зае блокираща позиция за вдигане на ветото срещу Македония и, постави на равна нога "едните", които искат връщане на старото корупционно статукво, което търси реванш, с "другите", които пазарували депутати, без да разполага с доказателства за последното.

В следващите месеци, когато най-вероятно ще му се наложи да състави ново служебно павителство, той все пак ще има възможност да доказва, че съвпаденията на критиките му към правитеството на промяната с позиците на ГЕРБ и ДПС са въпрос на случайност.

Владо Руменов, художник:

Тази година българската политическа зима започна на 22 юни.

И ще е дълга...

Емил А. Георгиев, адвокат:

Коалиция "Газпром" се официализира. 123 гласа стигат за нов кабинет, за газ-мас и Таки-Маки.

Добавете Вашия коментар

TOP