Напълно възстановена е унищожената при пожара през 2017 г. гора в Кресненското дефиле

29 Декември 2022 | 17:41
0 коментара
Общество
Напълно възстановена е унищожената при пожара през 2017 г. гора в Кресненското дефиле

От Югозападното държавно предприятие отчетоха сто процента залесяване на териториите, обхванати от голям горски пожар през 2017 г. в района на Кресненското дефиле. 

Приключи един много труден проект, който беше финансиран от Държавен фонд „Земеделие“, залесихме 3552 декара на територията на пожара в Кресна и Симитли, сега приключихме последните декари, каза на пресконференция в сградата на ЮЗДП в Благоевград началникът на отдел „Възобновяване на горите“ към предприятието. 

Директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов посочи, че залесяването на всички изгорели площи е приключило. „Това е нашата гордост“, допълни той. 

Общо при пожара през 2017 г. са засегнати повече от 13 хиляди декара горски насаждения, от които шест хиляди държавни горски територии. Всички тези шест хиляди декара вече са залесени, част от тях по проекта, финансиран от ДФ „Земеделие“, от проект по програма „Лайф“, както и от проекти от стопанската дейност на предприятието, като продължава грижата за възстановената гора, каза за БТА Вера Станишева. 

Само за изминалите четири години са залесени повече от 12 000 декара на територията на ЮЗДП, каза още Вера Станишева. 

В момента от предприятието работят по нов проект, който се финансира от Министерство на околната среда и водите по Оперативна програма „Околна среда“, по който следва за една година да се извърши залесяване върху още 3 000 декара територии. 

Добавете Вашия коментар

TOP