Напук на скъпия ток и войната: 6 пъти повече туристи в Банско тази зима, курортът бележи рекорд

22 Март 2022 | 11:26
3 коментара
Бизнес
Напук на скъпия ток и войната: 6 пъти повече туристи в Банско тази зима, курортът бележи рекорд

Независимо от мрачните прогнози, оплакванията на хотелиерите от високите цени на тока и въпреки войната в Украйна зимният туристически сезон тази година се развива повече от добре. Това показват данни от Единната система за туристическа информация на Министерството на туризма.

Резултатите за декември и януари показват, че общият брой на българите и чужденците, отседнали в хотели у нас за двата месеца, е 556 667. Това е два пъти повече от същите месеци на миналия зимен сезон. 

Справката по общини показва, че специално в Банско през декември м.г. е имало 6 пъти повече гости, отколкото предходния декември. А през януари са били 45 522, т.е. 3 пъти повече в сравнение с предходния януари.

И в Боровец, Пампорово, Чепеларе гостите на хотелите са в пъти повече в сравнение със същите месеци на предходната година и могат да се съизмерват с броя им отпреди пандемията. 

Има голяма вероятност зимният туризъм почти напълно да се възстанови от пандемията.

"Отчитаме много добър сезон в Банско, а в процентно отношение имам чувството, че ще е над 2019 г. Върнаха се британските туристи, в момента има много израелски, а очакваме да пристигат още, макар че сезонът е вече към края си", каза пред "24 часа" Иван Обрейков, маркетинг мениджър на "Юлен" АД.

В Пампорово най-много са гостите от България, но след пауза от две години отново има ирландски и британски туристи, както и все повече гости от съседни балкански страни.

Данните са до края на януари, а сезонът все още продължава и в края на миналата седмица трите големи курорта - Банско, Боровец и Пампорово, обявиха, че поради голямата снежна покривка ски лифтовете и пистите ще работят до 10 април. Възможно е този срок да бъде удължен и до 17 април. 

Добавени коментари

Бесния публикува:
22 Март 2022 | 14:16
Снимката е от Пампорово... No comment
Мишо-о-о! публикува:
22 Март 2022 | 12:49
Хайде да попитаме Малин Бистрин какво ще каже?! На него никога не му стига.Отказани резервации,весоки цени на енергоносителите и горивата,високи цени на продуктите... и каквото не се сетиш.На него все нещо не му е наред.Лакомо копеле! Какво да ти кажа?
Мишо публикува:
22 Март 2022 | 12:40
Само се оплакват, а сезона бил много добър....

Добавете Вашия коментар

TOP