НАПУК НА ПАНДЕМИЯТА! Кукерските групи в Разлог и Банско започнаха усилени тренировки за новогодишните фестивали

09 Ноември 2021 | 03:01
4 коментара
Общество
НАПУК НА ПАНДЕМИЯТА! Кукерските групи в Разлог и Банско започнаха усилени тренировки за новогодишните фестивали

С шествия с дрънкане на звънци кукерските групи в Разлог и Банско репетираха за наближаващия празник, извиха дълги хора.

Кукерските групи в Разлог и Банско започнаха усилени тренировки за новогодишните кукерски фестивали. Тежки звънци огласиха двата града през уикенда. В съботната вечер най-големите мераклии препасаха тежите чанове и съпровождани от оркестри със зурни и тъпани, обиколиха улиците, за да прогонят злите сили и да внесат малко настроение в тежките пандемични и депресиращи дни.

В община Разлог звънците първи раздрънкаха жителите на Дългата махала и Сръбо. Мъже, жени и деца излязоха, за да се включат в шествието, а някои дори облякоха кукерските костюми. Напук на пандемията, те извиха и дълги хора под звуците на местен зурнаджийски оркестър, преминаха през възлови кръстовища и за кратко огласиха площада в центъра на Разлог. Двете групи преминаха по различни маршрути, обикаляйки и през други квартали на града. 

Шествията са характерни за Разлог и предвещават наближаващия празник Старчевата, който е най-почитаният в Разлог, а подготовката за него тече през цялата година. Миналата година дори ограничителните мерки и забраната за всеобщо веселие в центъра не успяха да спрат празника. Всеки квартал отбеляза Старчевата, но групите останаха по махалите си и празникът бе по-малко  цветен и атрактивен. 

В Банско шествие направиха жителите на махала Костей блата. В съботния ден звукът на звънците огласи улиците на квартала, а участниците се придвижиха до центъра на града и продължиха с дефиле из възлови улици, за да прогонят злите сили и да разнесат благословия и здраве. Групата си направи и обща снимка. 

Мероприятията са като генерална репетиция за кукерските фестивали. Все още не е ясно дали и тази година ограниченията няма отново да отложат организираните празнични мероприятия, но кукерските групи са категорични, че традицията ще бъде спазена, независимо под каква форма.

Добавени коментари

Банскалия публикува:
09 Ноември 2021 | 17:29
Сашо за нищо не става,даже и да “дрънка звонци”.Фикс идея му е пак да е депутат,за да прибирам тлъста заплата,не че му дреме за Банско и жителите.
Кукер публикува:
09 Ноември 2021 | 11:35
Когато Мацурев стане кукер тогава ще е и депутат.А сега е време да ходи при козите ,че за там става само.
ГЕРБ БАНСКО публикува:
09 Ноември 2021 | 09:26
Приятели на ГЕРБ! Да бъдем разумни - призоваваме ви първо да се ваксинирате, а после фестивали! Неваксинираните нямат място там сега! И нека бъдем разумни на предстоящите избори! Да изберем интелекта пред глупостта, да изберем опита пред невежеството! Интелигентните хора знаят, правилният избор е Александър Мацурев!
Вароше публикува:
09 Ноември 2021 | 08:09
Цапа махни се от Вароше не дели хората не гледаш ли че заради тебе не искат да накачат звонците бегай си продавай дрога и да крадеш дръва Гледаш че само Гошо Попадийн и Чиро Димитрушев ти се връзуват на ъкъло Твойта е тия го нечат в селото той тръгнал кмет да станува

Добавете Вашия коментар

TOP