Напрежение в НС след твърдение за авария в АЕЦ "Козлодуй"

03 Юни 2022 | 13:04
0 коментара
Политика
Напрежение в НС след твърдение за авария в АЕЦ Козлодуй

Депутати от "БСП за България" и "Има такъв народ" поискаха да бъдат санкционирани народни представители от ПГ на "Възраждане" заради всяване на паника за АЕЦ "Козлодуй".

От парламентарната трибуна Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане" заяви, че в атомната централа е бил регистриран инцидент. Управляващите отрекоха да е имало инцидент, който да застрашава централата и призоваха депутатите от "Възраждане" да не използват АЕЦ "Козлодуй" за всяване на паника.

Според Ганев по време на планов ремонт на един от блоковете е възникнал пожар след разлив на масло, но това е било скрито. "В АЕЦ "Козлодуй" е регистриран инцидент. В края на месеца е приключил планов ремонт. Сроковете притискат всички и при приемане на обекта изтича масло и възникнал пожар. Над 200 прахови пожарогасителя се използват. Информирани ли са българските служби? Информирани ли са всички институции?", каза депутатът.

Вицепремиерът Асен Василев отрече да е имало подобен сигнал, или поне да му е докладвано за такъв. "Предполагам, че то най-вероятно не се е случвало или доклад не е стигнал до мен, защото ако има такъв сериозен инцидент, това би следвало да бъде докладвано", заяви Василев. Той изтъкна, че при условие, че от Агенцията за ядрено регулиране не са сигнализирали правителството, означава, че подобен инцидент не е имало.

"Това нещо е прикрито и не е достигнало до вас. Виждаме остри реплики, но такъв инцидент е имало", отговори Цончо Ганев.

От "Има такъв народ" бяха по-крайни по отношение на твърдението за "сериозна авария в АЕЦ "Козлодуй". "Това, което направи г-н Цончо Ганев граничи с престъпление, не може с лека ръка да се говори за авария, вие нямате идея за какво говорите, свалете си ръцете от АЕЦ "Козлодуй" и не си правете личния ПР с подобни простотии", каза Виктория Василева от ИТН. 

А от БСП обвиниха "Възраждане" във всяване на паника сред българския народ. 

"Свързах се с АЕЦ "Козлодуй" - имало е задимяване във връзка с омасляване на топлоизолация, не е имало прекъсване на работата и такъв инцидент, за какъвто се говори. Държа да се наложи възможно най-сериозното наказание за всяване на паника сред обществото, защото тези хора използват лъжата и страха, за да вадят политически дивиденти. Това са хора, които си играят със страха на гражданите и не трябва да се допуска в българския парламент", каза Драгомир Стойнев от БСП. 

"Истината винаги излиза наяве", пък заяви лидерът на националистите Костадин Костадинов.

Добавете Вашия коментар

TOP