Напред науката е слънце! Половината млади българи са тотално неграмотни

21 Юли 2022 | 13:45
2 коментара
Общество
Напред науката е слънце! Половината млади българи са тотално неграмотни

Почти три четвърти от младите хора на възраст между 15 и 24 години в 92 държави не успяват да придобият уменията, необходими за работа - това сочат данни от нов доклад, публикуван от Комисията по образование и УНИЦЕФ и подкрепен от глобалната инициатива "Дженерейшън Ънлимитед".

В България близо половината (47.9%) от младежите на възраст между 15 и 24 г. нямат базови умения, които са им необходими за средно образование - това показват данни на международното оценяване PISA и TIMSS. В същото време 44.5 от същата възрастова група нямат и все по-необходимите в днешния свят дигитални умения.

Под "дигитални умения" се разбира умението да разбират и използват технологиите и се измерва чрез дял на млади хора, които могат да изпълняват основни дейности на компютър, например: копиране или преместване на файл или папка, функции за копиране и поставяне за дублиране или преместване на информация в документ, изпращане на имейли с прикачени файлове и трансфер на файлове между устройства.

По данни на Евростат от 2021 г. 14% от младежите в България са извън системите на заетост, образование или обучение. А 120 000 деца в училищна възраст са в риск от отпадане от образователната система, показва проучване на МОН от 2021 г.

Добавени коментари

Николайко Перник публикува:
21 Юли 2022 | 17:45
И по-лошо ще става, старите можещи и знаещи кадри, подготвени през лошия социализъм, вече са пенсии, а новите “калинки“ несвикнали да четат, да учат и на-важното - да мислят, не стават и за чеп на каца!
Я публикува:
21 Юли 2022 | 14:33
И даскалото са ламнали само за пари, нищо друго не ги интересува, една госпожа казваше, интересуваме да си изпея уроко,нищо друго

Добавете Вашия коментар

TOP