Направиха първа копка за изграждане на пречиствателна станция в петричко село

13 Юни 2023 | 08:08
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Направиха първа копка за изграждане на  пречиствателна станция в петричко село

Проектът „Реконструкция и доизграждане на канализационна мрежа и ПСОВ на с. Първомай, общ. Петрич, обл. Благоевград – Етап 1”, изготвен от Община Петрич, е в изпълнение на ангажиментите по опазване на околната среда, в частност за намаляване на замърсяването на повърхностните и подземни води.
За Директива 91/271/ЕС зa пpeчиcтвaнe нa oтпaдъчнитe вoди oт нaceлeнитe мecтa е приоритет изграждане/доизграждане на канализационна мрежа и ПСОВ за агломерации между 2 000 до 10 000 еквивалент жители.

 

 

Финансирането е безвъзмездно от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и е на стойност 1 892 651,62 лева с ДДС.
Кметът на общината Димитър Бръчков благодари и на Стоян Божинов – народен представител 2019/2021 г. за оказаната подкрепа при защитата на този проект. Кметът напомни, че само през последните години в село Първомай със собствени бюджетни средства Община Петрич е изградила 800 м. нова канализация и 3 000 м. нови водопроводи. „Решаването на проблема с подземната инфраструктура беше също важен етап за одобрението на проекта за пречиствателната станция“, каза кметът.

 

По проекта ще бъдеизградена нова канализационна мрежа по ул. “Гоце Делчев“ – участък от ул.“Цар Самуил“ до ул.“Хоризонт“ и по ул.“Георги Измирлиев“ в участъка от ул.“Пирин“ до ул. “Хоризонт“. Дължина на предвидената за изграждане канализационна мрежа е497 м. Първият етап включва още външен довеждащ колектор, като същия ще поеме отпадъчните води от вътрешната канализация на селото, ще ги отведе до предвидена ПСОВ, след което пречистените води отиват в р. Струмешница.

Предвижда се изграждане на външен водопровод до ПСОВ с дължина 561 м., както идъждопреливник, който да поема дъждовни води.
Вторият етап на проекта е изграждането на самата Пречиствателната станция за отпадъчни води – механично и биологично пречистване преди да бъдат заустени.

Кметът на село Първомай каза, че с изпълнението на този обект ще бъдат решени много проблеми на селото.
Водосвет отслужи енорийският свещеник Георги.
Пореден проект на Община Петрич, чиито ползи ще се измерват в дългосрочност!

Добавете Вашия коментар

TOP