Направиха първа копка на ремонта на пътя от Кресна до Влахи

25 Ноември 2022 | 10:17
0 коментара
Бизнес
Направиха първа копка на ремонта на пътя от Кресна до Влахи

Първата копка на цялостната реконструкция на общинския път от град Кресна до село Влахи беше направена днес в местността Влахинска чешма. Чаканата повече от 50 години инвестиция е факт. През септември Министерският съвет одобри проекта и предостави финансиране от 4 702 039 лева за първия етап на строителството. На днешната церемония по старта на ремонтните дейности отец Людмил отслужи водосвет. „Нека този нов път носи само радост на гражданите и гостите на общината, а по него да се пътува безопасно и безаварийно”, пожела кметът на Кресна – Николай Георгиев.

Ремонтът включва нов асфалт, отводнителни шахти, водостоци, канавки, разширяване на пътя на определени места. На практика новото шосе ще има връзка с едно от трасетата на бъдещата автомагистрала „Струма”, а това ще осигури лесен достъп на туристите до селището.

Пътят до родното село на войводата Яне Сандански не просто ще бъде позакърпен, а ще се превърне в модерно транспортно съоръжение, което ще позволява да се пътува комфортно и за десетина минути да се стига с лек автомобил от Кресна до Влахи.

Целта на местната власт е да превърне селото в туристически обект със сериозно регионално значение. Уникалното съчетание на богата история и традиции, религиозни храмове, частично съхранена възрожденска архитектура, природни феномени и отглежданите тук автохтонни породи животни са отлична предпоставка за развитие на туризма. Селището е отправна точка за десетки интересни и вълнуващи маршрути в Пирин планина, то и в момента привлича вниманието на нашенци и чужденци. Малцината местни хора вярват, че с новото шосе Влахи ще намери своето място на туристическата карта на България.

Добавете Вашия коментар

TOP