Нанков: Денонощно има хакерски атаки срещу тол системата

25 Февруари 2020 | 19:00
1 коментара
Политика

Наслушахме се на стъкмистика и изкривени статистически данни. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на брифинг в МРРБ, предаде Агенция „Фокус“

 
„Ще направим кратък брифинг, провокиран най-вече от брифинга на лидера на БСП и съответно част от ръководството на БСП по темата тол система, електронни винетки, квалификациите от тяхна страна. Ще дадем информация докъде сме стигнали. Изключително динамична е обстановката“, уточни още Нанков. 

„Свиленски не ни разочарова. Отново зле подготвен. Може би подвежда партийните си шефове, но когато се опитва да подвежда българските граждани, мисля, че е редно да отреагираме. На първо място аз не знам дали да направим теза – лъжа от неговата или друга уста, контратеза или по-скоро да ги обобщим“, каза още Нанков. 

Той уточни, че тол системата е основният инструмент в борбата на държавата срещу сивия сектор. „Нещо, което многократно сме коментирали и което е ясно за всички български граждани. Целта не ни е борба с дребния нарушител, а със сивия сектор в транспортния бранш“, уточни още Нанков.

 

Денонощно има хакерски атаки срещу тол системата, заяви зам.-министърът на регионалното развитие.  Той уточни, че последната е от събота вечерта. 

 

От думите на зам.-министъра стана ясно, че става въпрос за десетки хиляди опити в секунда за пререгистрация на електронна винетка и за верификация. „Хубаво е, че колегите от националното тол управление информират компетентните служби“, каза още Нанков.

Той изрази убедеността си, че органите на реда ще установят кои са извършителите, откъдето може да се съди и за мотивите.

„Не трябва да пропускаме и факта, че тол системата е интегрирана в пълнота със системите на Агенция „Митници“, НАП, системата на МВР. Знаем, че миналата седмица беше одобрена инструкцията по отношение на съвместната работа на тези контролни агенции. Така че по отношение на борбата със сивия сектор в транспортния бранш, резултатите ще бъдат реални още през настоящата година“, заяви зам.-министърът.

 

Според него това е една от сериозните предпоставки за сериозния отпор срещу тол системата.

 

Зам.-министър Нанков анонсира, че предстоят срещи с превозвачите.
 

В никакъв случай не съм съгласен с думата безхаберие за тол системата. Това каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по време на брифинг в отговор на обвиненията на БСП в безхаберие.

„Години наред аз самия в професионалната си кариера се готвя за този проект. Мога да кажа, че той е венецът на моята работа и в никакъв случай не съм съгласен с думата безхаберие.

 

Безхабреие ли е, че януари се обърнахме към общините, за да видим къде са табелките D-12 и 11. Получихме отговор, похарчимхме средства, за да може тези табелки да са на правилните места. Заснехме пътищата и по този начин направихме новото покритие.

 

Безхаберие ли е, че изчислихме, че има средно 10 хил. транзитни камиона и към днешна дата сме осигурили възможност 92 камиона едновременно да бъдат обслужвани с маршрутни карти на границата, което е пропускателна способност при средно 6 маршрутни карти на час - повече от 13 хил. Значи това не е безхаберие, а системен подход и сериозно отношение на държавата да защити обществения интерес“, каза още проф. Асенов.

Според него не са 2000 работещите в Националното тол управление, а 800 души. „650 от които на терен. Чиято функция е основно превантивна.

 

Какъв е резултатът? По-големи приходи и миналата година.

105 млн. до днешна дата, което е повече от една трета от прогнозата за електронните винетки за годината. Това е реалният отговор на безхаберието“, заяви още проф. Асенов.Епицентър

Добавени коментари

Към очилаткото: публикува:
26 Февруари 2020 | 10:48
Какво ни заблуждаваш бе,бурсук? И ти ли като Тиквата се опитваш да ни правиш на кьорави будали???

Добавете Вашия коментар

TOP