Намиране на смисъл и равновесие: Съвети за преодоляване на екзистенциални кризи

06 Юли 2023 | 06:27
0 коментара
Любопитно
България
Намиране на смисъл и равновесие: Съвети за преодоляване на екзистенциални кризи

Всеки в даден момент е имал съмнения относно смисъла на живота и мястото си в света. Няма нужда да се страхувате от екзистенциални кризи, в крайна сметка те не са нищо повече от призив на подсъзнанието ви да вземе нови решения.

Въпреки че е вярно, че тези кризи са сложен и дори болезнен психологически феномен, е удобно да ги разглеждаме като пътуване и процес на реконструкция и личностно израстване. Това е ключът и за да предприемете тази смела стъпка, стратегиите, които ви посочваме по-долу, ще ви помогнат.

Източник: iStock/Getty Images

1. Определете кой сте и какво очаквате от живота

За да преодолеем екзистенциалната криза, е необходимо да се погледнем в огледалото и да осъзнаем кои сме и какво искаме. Голяма част от тези моменти на болезнени размисли се дължат на факта, че нашата идентичност не е напълно дефинирана и укрепена. Това е така, защото прекарваме част от живота си изпълнявайки това, което другите очакват, вписвайки се в калъпите на останалите и оставяйки се да бъдем увлечени от инерцията на обществото.

Време е да приложите определени промени и за това е хубаво да обмислите още сега изброените идеи:

  • Запитайте се какъв бихте искали да бъдете след пет години
  • Напишете на лист кои са вашите силни страни 
  • Избройте вашите страсти, вашите краткосрочни и дългосрочни мечти и желания
  • Помислете дали човекът, който сте сега, е този, който наистина искате да бъдете
  • Помислете за всичко, в което сте добри и което ви кара да се гордеете
  • И накрая, помислете какви промени трябва да направите, за да се доближите до „автентичното си аз“

2. Свържете се с това, което ви дава смисъл

Смисълът на живота е да имаш “защо“. Тогава ще намериш “как“. Ако се чувстваме свободни и мотивирани, винаги можем да направим всички необходими промени, за да създадем много по-хубава реалност.

По същество крайъгълният камък за преодоляване на екзистенциална криза е да осъзнаем какво ни дава смисъл тук и сега. Запитайте се какво ви кара да се чувствате добре и пълноценен човек в момента.

Имайте предвид, че всеки се променя и това, което ви е мотивирало преди няколко години или няколко месеца, може да не го прави в настоящето. Следователно е добра идея да размишлявате върху онези области, които в момента ви вълнуват.

Източник: iStock/Getty Images

3. Направете почивка за известно време, за да откриете нови перспективи

Ако трябва да преодолеете екзистенциална криза, дистанцирайте се за няколко дни от ежедневието и обикновеното. Скъсайте с рутината. Отделете си малко време насаме, за да се свържете отново със себе си и да погледнете от разстояние къде се намирате. Често именно в онези моменти, лишени от натиска на рутината, всичко става по-логично.

Умът често се изпълва с напрежение от всички стресиращи фактори. Социалните мрежи, околната среда, обществото и неговите изкривени послания, актуални новини. Всичко това може да доведе до това в един даден момент нещата да престанат да имат значение за нас. Няколко дни детокс от технологиите и уединение са едновременно изцеление и отваряне на очите.

Автор: Елизабет Астарджиева/Vesti.bg

Добавете Вашия коментар

TOP