Наказателната лихва за задължения към държавата пада

21 Април 2022 | 10:33
0 коментара
Бизнес
Наказателната лихва за задължения към държавата пада

Лихвата, която се дължи от физически лица за забавени плащания към държавата, да падне двойно, предлагат депутати от управляваща коалиция. Това става ясно от внесени в парламента промени в Закона за задълженията и договорите.

В момента при просрочие се плаща основният лихвен процент плюс 10 на сто надбавка. Предложение е надбавката да се свали на 4%, когато дълговете са на физически лица, и на 8% за тези на бизнеса.

В мотивите на вносителите се посочва, че свалянето на наказателната лихва ще облекчи положението на хората, които са изпаднали в затруднение на фона на покачващите се цени на енергията и храните. Запазването на сегашната ставка превръщало наказателната лихва в санкционна, а не служела за обезщетение за държавата, се посочва още в мотивите.

Промяната в закона е част от пакета мерки, които управляващите подготвят за справяне с високите цени. За свалянето на наказателната лихва явно е постигнато единомислие, за разлика от други мерки като намаляване на ДДС и таван на цени, които тепърва ще се обсъждат.

Добавете Вашия коментар

TOP