Наказаха полицай за бягството на задържан от Спешен център-Благоевград

18 Април 2019 | 17:08
0 коментара
Криминално

Полицай е наказан заради бягството на задържан младеж по време на преглед в Спешен център в Благоевград.

Служителят на Първо РУ И. В. има забрана за повишаване в длъжност за срок от 1 г. Той обжалвал заповедта на директора на ОДМВР, но съдът отхвърли жалбата, пише “24 часа”.

Нашумелият случай е от 1 ноември м. г. Тогава И.В. бил дежурен автопатрул със свой колега. Около 5,30 часа извършили проверка на 18-годишния ученик Симеон С. В дясната му ръка открили банкнота от 10 лв. с топче зелена тревиста маса – канабис, установен при полеви тест. Момчето било задържано, но казало, че има здравословни проблеми и било откарано на преглед в ЦСМП-Благоевград. Белезниците му били свалени по време на прегледа.

В кабинета останал единият полицай, а И. В. – в коридора. Дежурната лекарка установила, че Симеон има учестено дишане и не може да бъде задържан. През това време той поискал да отиде до тоалетна и излязъл от стаята за прегледи. След него тръгнал и полицаят И. В. Симеон обаче се затичал към дъното на коридора и скочил навън през отворен прозорец на лекарски кабинет.  Двамата полицаи уведомили дежурния и тръгнали да преследват Симеон, но не го открили. Часове по-късно момчето се предаде в полицията заедно с баща си.

Заради това, че е изпуснал охранявано лице да избяга, полицаят получи наказанието. Той обяснил, че със заключението на лекаря, че младежът не може да бъде задържан, е отпаднало основанието за ограничаване правото му на свободно придвижване и от този момент не следва да се счита задържан.

Съдът обаче е категоричен, че И. В. не е изпълнил служебните си задължения. Трябвало е да го охранява до окончателното му освобождаване, за да предотврати бягство от сградата на Спешно отделение.

Добавете Вашия коментар

TOP