Нажежени страсти на извънредна сесия в Петрич

12 Октомври 2022 | 07:40
1 коментара
Общество
Нажежени страсти на извънредна сесия в Петрич

С горещи страсти премина вчерашната извънредна сесия на ОбС – Петрич с една точка в дневния ред – гласуване на предложението на кмета на общината Димитър Бръчков за удостояване на седем именити петричани със званието „Почетен гражданин“. Сесията бе свикана, след като преди това постоянните комисии към Общинския съвет се произнесоха положително по направеното предложение и всичко трябваше да протече безпроблемно.

Проблем обаче възникна, след като общинският съветник от ГЕРБ Янко Стоянов предложи гласуването да бъде явно. Това срещна неодобрението на групата опозиционно настроени съветници около Димитър Капитанов от БСП, които искаха да се проведе тайно гласуване. Председателстващата общинското заседание Светла Данаилова подложи предложението на Янко Стоянов на гласуване, което бе прието със 17 гласа „за”. В отговор шестима общински съветници демонстративно напуснаха заседанието и не взеха участие в гласуването за удостояване на техните съграждани с почетното звание.

„В Наредбата за символиката и отличията е написано, че гласуването е тайно. Комисията по културата беше подготвила бюлетини и урна. Не може да се гласува по поръчка и да се газят законите. Това не е акт срещу гражданите, предложени за удостояване със званието „Почетен гражданин“, обясни позицията си общинският съветник Димитър Капитанов, зад която застанаха и другите общински съветници, напуснали заседанието.

„Явното гласуване не противоречи на ЗМСМА. Излишно е това противопоставяне в този момент. Колко градове в страната могат да се похвалят с толкова именити съграждани! Аз съм горда, че имаме такива личности в нашия град, както и много други, които заслужават това звание“, коментира зам. председателят на ОбС – Петрич Светла Данаилова, която за втори път ръководи заседание поради отсъствие на председателя Георги Тренчев.

Иначе от 10 г. не са предлагани имена за удостояване със званието „Почетен гражданин“. Сега са отличени седем петричани, които имат постижения в спорта и културата. Това са: Евелина Николова – национална състезателка по борба, бронзов медалист от Олимпиадата в Токио; Петър Касабов – старши треньор на националния отбор по борба за жени; Огнян Стойков (посмъртно) – алпинист, участвал в Третата хималайска експедиция на България до осемхилядника вр. Анапурна; Силвия Аздреева – първата българка, осъществила последователно изкачване на вр. Еверест и вр. Лхотце за 27 часа; Катерина Кирянова – поетеса, текстописец и романист; Володя Стоянов – изпълнител на народни песни, текстописец и композитор; Светослав Лобошки – композитор, преподавател и музикант. Те ще получат и парична награда от 5000 лева.

Връчването ще бъде за 110-годишнината от освобождението на Петрич на тържествено заседание на Общински съвет на 28 октомври.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Добавени коментари

ЕВАЛА публикува:
12 Октомври 2022 | 08:26
ТОЯ ЯНКО НЕ ГО ЛИ БЕХА ПОДГОНИЛИ ЗА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ Е НА ГЕРБ НОМЕРАТА НЕ СВЪРШВАТ . НАГЛИ И ПОДЛИ ПРАВ СИЕ КАПИТАНОВ ТАКА ТРЕБЕ А И ГЛЕДАМ ТИЯ ДЕТО ИМАХА ПУБЛИЧНИ ИЗЯВЛЕНИЯ С КЛИП В ПОДКРЕПА НА КОЦЕТО СТОЙКОВ ДЕПУТАТО СЕ НАГРАЖДАВАТ ЕВАЛА НА БРЪЧКОВ

Добавете Вашия коментар

TOP