Най-заразният омикрон превзе летните курорти в Европа

07 Юли 2022 | 11:20
0 коментара
Общество
Най-заразният омикрон превзе летните курорти в Европа

Най-заразният подвариант на омикрон, известен до този момент - BA.5, изведе популярните летни дестинации в Европа на гребена на новата вълна.

На много места случаите значително надхвърлят спокойните нива от последните седмици, а бумът от пътувания само улеснява вируса. На много места вече има препоръки хората да се държат отговорно и да носят маски при струпване на хора. Нашето МЗ също силно препоръча да се носят маски в обществения транспорт и на закрити обществени места.

Най-голям ръст на новите случаи отчитат Гърция, Испания, Франция и Германия, но заболяемостта нараства и в по-далечни дестинации като Карибите, Мароко, Тунис.

В момента в Гърция най-много случаи се регистрират при хората на възраст между 18 и 24 години, освен това вълната все още е концентрирана в популярните туристически райони, обяви здравното министерство, цитирано от "Гардиън". Както писахме, в южната ни съседка вече се обявяват по над 20 000 случая на ден. Увеличение има на Корфу, Кефалония, Закинтос, Крит, Атина, южните егейски острови като Миконос и Парос, а също и островите Родос и Кос. В Гърция маските все още са задължителни в затворени обществени места, включително и обществен транспорт, круизни кораби, болници.

В Испания случаите са с над 60% повече спрямо миналия месец, макар че вълната е още много далеч от последната. И тук вирусът предпочита туристическите центрове, където има най-голямо струпване на англичани, германци и скандинавци - Майорка, Ибиса, Менорка, Форментера. Лекари вече предупреждават, че нивата на заболяемост са стряскащи, а безкрайният апетит за нагъчкани с хора купони след години пандемични ограничения е идеална среда за разпространението на BA.5. Този подвариант на омикрон вече се наблюдава при 80% от случаите. Същото се случва и в континентална Испания, както и на Канарските острови, съобщава "Гардиън". В Испания заразените вече не са длъжни да се самоизолират, но маските в закрити обществени места и обществения транспорт остават задължителни.

За щастие, тази седма вълна за региона е по-малко видима, като лекарите го отдават на два фактора - все още има защита у хората от ваксините, което гарантира леко протичане, освен това разпространението на вируса не се следи толкова стриктно от лекарите. Заболяемостта например се следи само за хората над 60-годишна възраст, които статистически са изправени пред по-голям риск от хоспитализация и по-тежко протичане. В момента в болници се лекуват 10 000 души в цяла Испания, което е 8% от капацитета на болниците - нищо работа в сравнение с пиковете на другите вълни.

Във Франция случаите са с 80% повече само за две седмици. Но никой не харесва идеята за връщане на ограниченията. Здравното министерство призова хората да изпълнят гражданския си дълг и да продължат да носят маски в транспорта и при струпване на хора.

Италия регистрира петмесечен връх в броя на случаите и продължава да изисква маски в обществения транспорт. Към заразените бе отправен апел да бъдат отговорни и да останат у дома.

Португалия вече се възприема като високорискова дестинация след скока в случаите. Страната все още изисква сертификат за ваксинация, отрицателен тест или преболедуване, както и носене на маски.

 

ДАННИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

Враца е поредната област на страната, която минава критичен праг и влиза в жълтата зона за разпространение на COVID-19. Заболеваемостта в областта вече е над 100 на 100 000 за 14-дневен период, показват данните на единния информационен портал. В жълта зона вече минаха София-град, Варна и Бургас.

643 са новоотчетените случаи на ковид за последното денонощие. При 3997 направени теста това прави 16% положителни проби. Същото ниво бе отчетено и ден по-рано. Засега хоспитализираните са относително малко – 425 души, 68 са новопостъпилите в болница. 70,6% от тях не са ваксинирани.

На фона на новото разпространение на вируса леко се активизира и ваксинационната кампания. Новопоставените дози ваксина за изминалото денонощие са 2269.

Добавете Вашия коментар

TOP