Най-важното за климатика в автомобила

31 Май 2023 | 07:12
0 коментара
Любопитно
България
Най-важното за климатика в автомобила

Лятото наближава, добре е климатикът да бъде обслужен, за да разчитате на пълния му капацитет на път за морето, или когато влезете в автомобила, след като е преседял няколко часа под слънцето. С помощта на avto.mail.ru отговаряме на някои от най-популярните въпроси, свързани с климатичната система в автомобила.

Защо не работи климатикът?

Най-честите причини за неизправност на климатика е изтичането на фреон, циркулиращ през тръбите на системата. Това може да се дължи както на рядката му употреба за охлаждане на интериора, така и на повреда или корозия на линиите, по които минава хладилният агент. С течение на времето много съединения в климатичната система губят своята плътност. Конструктивно системата не е проектирана да работи без зареждане с фреон повече от 5-7 години.

Колко често трябва да се обслужва климатикът?

Смята се, че климатичната система на нов автомобил трябва да се пълни с фреон веднъж на 2-3 години, а при автомобили на възраст над 5-6 години това трябва да се прави ежегодно. Освен това два пъти годишно (пролет и есен) е препоръчително да се извършва антибактериална обработка на изпарителя на климатика, за да се избегне появата на вредни бактерии, циркулиращи в купето.

Как климатикът влияе на разхода на гориво?

Работата на климатичната система увеличава разхода на гориво средно с 10%, т.е. с 1 л/100 км. Но не правете грубата грешка да карате с висока скорост с отворени прозорци, това често води до увеличаване на разхода с 20%, т.е. с 2 л/100 км.

Губи ли мощност автомобилът заради работата на климатика?

При работещ климатик мощността на двигателя на колата може да падне с около 10-15% или плюс-минус 10 к.с. Колкото по-висока е мощността на двигателя, толкова по-малко забележим е този ефект и обратното. На градска кола с 1,0-литров мотор и мощност 50-60 к.с. климатикът вероятно ще трябва да се изключи дори за изпреварване, а на по-големи коли с 2,0-литров двигател, който генерира 150-170 к.с. и повече, водачът най-вероятно дори няма да усети въздействието на работата на климатичната система.

Може ли да се разболея от климатика?

На този и още въпроси даваме отговор на CarMarket.bg / Пламен Георгиев

Добавете Вашия коментар

TOP